Україна і світ

Чи можна в 17 років виїхати за кордон під час дії воєнного стану – відповідь адвоката

Фото: Depositphotos

Наприкінці 2022 року Кабмін ухвалив постанову №1487 Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Документом передбачено, що взяттю на персонально-первинний та персональний військовий облік у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях підлягають громадяни України з-поміж призовників у віці від 16 (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років.

У порядку зазначено, що чоловіки мають ставати на облік у рік досягнення 17-річного віку. Тобто  йти до військкомату потрібно не в момент, коли виповнилося 16, а в рік, коли хлопцю має виповнитися 17 років.

Зараз дивляться

Після введення в Україні воєнного стану, був обмежений виїзд за кордон особам чоловічої статі віком від 18 до 60 років (окрім визначених винятків).

Факти ICTV дізнавалися, чи можна в 17 років виїхати за кордон під час дії воєнного стану – детальніше в матеріалі.

Виїзд за кордон в 17 років: чи можливо це під час війни

Нагадаємо, що воєнний стан в Україні передбачає обмеження на виїзд військовозобов’язаних чоловіків призовного віку.

У період дії воєнного стану всі чоловіки віком від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними. Відповідно, їм заборонено виїжджати за кордон під час війни.

Що ж стосується 17-річних юнаків, то, за словами юристів Безоплатної правової допомоги, підліткам до 18 років, які мають приписне й перебувають на військовому обліку, не потрібно брати дозволів і довідок у ТЦК та СП, щоби перетнути кордон.

Юристи БПД також зазначили, що у звʼязку зі зменшенням віку постановки на військовий облік, починаючи з 16 років (у рік, коли має виповнитися 17), хлопці мають стати на військовий облік та отримати прописне свідоцтво.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Тобто за всіма нормами та правилами, чоловіки, яким виповнилося 17 років, можуть перетинати кордон та виїжджати з України.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-09 16:40:14