Суспільне мовлення

Як у Львові працюють міські пункти незламності

У Львові запрацювало 17 міських пунктів незламності. Вони є у всіх районах міста, зазвичай у приміщеннях ЦНАПів, райадміністрацій і комунальних підприємств.

Більше дізналися кореспонденти Суспільного.

Пункт незламності в холі Сихівської районної адміністрації працює щодня із восьмої години ранку до шостої вечора. Там є генератор та “Starlink”, розповідає голова Сихівської райадміністрації Андрій Зозуля.

“В нас тут є безкоштовний Wi-Fi, тому в більшості приходили не для того, щоб зігрітися, а для того, щоб скористатися інтернетом, щоб мати хоч якийсь зв’язок. Крім того, є блок безперебійного живлення, є обігрівач. І за потреби можемо зробити чай”, — каже Андрій Зозуля.

Сихівська районна адміністрація, 14 грудня 2023. Фото: Ольга Іващук / Суспільне Львів

У “Львівобленерго” закликають економити електроенергію. За словами речника “Львівобленерго” Олександра Горгута, на випадок надзвичайної ситуації вже розробили графіки відключень світла.

“В принципі кожен день є повідомлення від “Укренерго” про те, що є дефіцит потужності, що потрібно економити. Некритичний, але є. І тому важливо, щоби люди дійсно зменшували споживання, насамперед у денний період до 11 години вечора протягом дня. Не вмикати по можливості енергоємних приладів. Бажано відмовитись або перенести на нічний час, або принаймні скоротити це споживання. Наприклад, прання можна включити вночі чи нагрів бойлера”, — сказав Олександр Горгут.

сихів, пункт незламності

Пункт незламності у Сихівській районній адміністрації, 14 грудня 2023. Фото: Ольга Іващук / Суспільне Львів

Пункти незламності розгортають і рятувальники. Речник обласного управління ДСНС Віталій Туровцев нагадує, що потрібно мати вдома на випадок надзвичайної ситуації:

“Людям потрібно подбати про себе, якщо, наприклад, може бути раптовий ракетний обстріл. Що потрібно з собою мати — це тривожну валізу, це набір документів, які мають бути під рукою. В жодному разі не ігнорувати сигнали повітряної тривоги. Також підготувати себе на випадок відключення електроенергії. Це повинні бути павербанки, якесь резервне живлення”.

пункт незламності, печиво

Пункт незламності у Сихівській районній адміністрації, 14 грудня 2023. Фото: Ольга Іващук / Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами Віталія Туровцева, станом на зараз розгорнуто 58 пунктів незламності. Переважно вони розташовані в пожежно-рятувальних підрозділах і працюють цілодобово. Речник додав, що за потреби рятувальники готові розгорнути ще 21 мобільний пункт незламності. Також екстрена лінія 112 має працювати навіть при перебоях із мобільним зв’язком.


Джерело: Суспільне мовлення України