Україна і світ

Як позбутися тополиного пуху: поради та коли закінчиться його сезон

Навесні тополі й все навколо вкриваються пухнастими хмаринками. Здається, наче зима ненадовго повернулася й вкрила землю білим пуховим покривалом.

Для когось пухнасті хмаринки – справжнє диво природи, а для когось – незручності, сльозотеча, алергія тощо.

Коли закінчиться тополиний пух в Україні та як правильно з ним боротися, щоб захистити своє здоров’я – читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Зараз дивляться

Коли летить тополиний пух в Україні

Традиційним часом появи тополиного пуху вважається кінець травня та початок червня. Але в цьому році, через ранню та спекотну весну, він з’явився трохи раніше – в середині травня.

Зазвичай тополиний пух літає від 7 до 14 днів. Період ″білої хуртовини″ залежить від погоди. За сприятливих умов вона може тривати до двох тижнів. Остаточно тополиний пух має зникнути влітку.

Отже, у цей час треба запастися терпінням та чекати, коли закінчиться тополиний пух в Україні.

Фото: Рixabay

Як боротися з тополиним пухом

Закладений ніс, сльозотеча та чхання – це поширені проблеми зі здоров’ям під час традиційного цвітіння тополь.

Багато хто вважає, що сезонна алергія виникає через пух тополі, але це не так. Насправді він не алергенний.

Тополя цвіте разом з березою, орієнтовно у квітні або травні. Поява пуху означає, що тополі закінчили цвісти й передають естафету луговим та злаковим травам. Пух збирає та переносить їхній пилок, і саме на нього починається алергія у багатьох людей.

Але як би не було, тополиний пух спричиняє безліч незручностей та завдає суттєвих неприємностей здоров’ю. Він потрапляє у вічі, ніс, провокуючи чхання, липне на шкіру та одяг. Зазвичай він дратує, коли його концентрація дуже велика.

Як позбутися тополиного пуху, щоб не нашкодити здоров’ю та легше пережити цей період?

Якщо цвітіння тополі стало для вас справжньою катастрофою, скористайтеся простими порадами:

  • Скоротіть перебування на вулиці, щоб зменшити контакт із білими надокучливими хмаринками. Якщо виходу на свіже повітря не уникнути, одягайте окуляри, а прийшовши додому, відразу промийте ніс, прийміть душ і перевдягніться в інший одяг.
  • Використовуйте москітні сітки, щоб пух не залітав у приміщення. Якщо їх немає, можна скористатися марлею. Але краще у цей період зачиняти вікна та користуватися кондиціонером.
  • Щоб запобігти подальшому поширенню тополиного пуху, його можна полити водою, якщо йдеться про вулицю. У приміщенні можна взяти пульверизатор і з його допомогою розпорошити воду. Білі хмаринки під дією вологи стануть важкими й опустяться на підлогу. Після цього достатньо просто зібрати його.

Рятівним колом під час сезону цвітіння тополі є дощ. Він зменшить симптоми алергії та допоможе полегшити стан організму, коли летить тополиний пух.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-20 16:51:54

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин