Суспільне мовлення

Вже вишила сорочку доньці: у Львові відновили кисть жінці, яка понівечила руку в січкарні

Хірурги лікарні святого Луки у Львові врятували руку 59-річній Галині Скорбач з Рогатина. Жінка понівечила кисть в січкарні, коли подрібнювала листя кукурудзи. Леза ампутували їй чотири пальці та вщент роздробили кисть. Після складної операції та відновлення жінка вже виготовила для себе гердан та вишила сорочку доньці.

Про це повідомили у пресслужбі Першого ТМО Львова.

За словами жінки, усі чоловіки в її родині захищають країну, тож вона виконує усю роботу по господарству сама. Взимку минулого року, коли вимикали світло, Галина поспішала подрібнити листя кукурудзи та нагодувати худобу до відключень електроенергії. Робила все похапцем і раптом гвинт захопив рукавичку, протягнув долоню жінки крізь ножі та понівечив її пальці та кисть. Галину Скорбач екстрено доправили у львівську лікарню, адже там є відділення хірургії кисті.

“Я весь час тримала себе в руках та не пролила жодної сльозинки. Але, коли вперше зняли бинт, я заплакала. Я не вірила, що руку можна буде врятувати. Січкарня просто таки перемолола її”, — каже Галина Скорбач.

Оглянувши руку, медики констатували, що січкарня так сильно понівечила чотири пальці, що врятувати їх неможливо. Також була дуже травмована кисть: множинні переломи, дефекти кісткової та м’яких тканин, а також пошкоджені сухожилля, артерії та м’язи.

“Аби поборотися за часткове збереження руки, хірурги одразу взялися оперувати пані Галину. Вони зафіксували кістки металевими конструкціями, зшили сухожилля, нерви та артерію, провели пластику м’яких тканин та шкіри. На відновлення всіх структур лікарі витратили близько чотирьох годин”, — йдеться у повідомленні.

Рука до та після операції. Фото Першого ТМО Львова

Попри це у післяопераційний період виникли проблеми. Рана повільно загоювалася і шкіра на руці почала відмирати. Тож жінку скерували на другу операцію. Тоді хірурги видалили змертвілі тканини та пересадили на цю ділянку шкіру зі стегна пацієнтки. Втручання було успішним — рана загоювалися, переломи поступово зрослися і почала повертатися чутливість.

“Результатом роботи хірургів я більш ніж задоволена, бо зараз можу знову вправлятися в побуті та займатися своєю улюбленою справою — вишивкою”, — каже жінка.

Жінка показує гердан, який виготовила після операції

Жінка показує гердан, який виготовила після операції. Фото: Перше ТМО Львова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За 9 місяців після травми у жінки настільки покращився стан руки, що вона вже вишила сорочку для доньки та виготовила гердан.


Джерело: Суспільне мовлення України