Суспільне мовлення

Встановлення підйомників для людей з інвалідністю: у Львові відновили програму

У Львові діє програма, покликана зробити житлові приміщення більш доступними для людей з інвалідністю. Зокрема, у під’їздах багатоповерхівок встановлюють спеціальні підйомники для мешканців, які пересувають на кріслі колісному.

Програму торік призупиняли через повномасштабне вторгнення, а цьогоріч відновили, розповів директор міського департаменту житлового господарства Орест Тимчишин.

Це полегшує доступ до ліфта, якщо на шляху є сходинки і немає пандуса.

Львів’янин Михайло Башенський проживає у одній з багатоповерхівок 30 років. Чоловік пересувається на кріслі колісному. Чотири роки тому для нього встановили у під’їзді спеціальний підйомник, аби було легше пересуватися.

“Увесь час мені допомагали або родичі, або знайомі, або сусіди по цих сходах до ліфту добиратися. Вони мене просто на руках заносили сюди, в ліфт саджали і тоді я ліфтом добирався. Зараз мені дуже добре. Я без сторонньої допомоги добираюся сюди до ліфта і в квартиру. Я можу все це зробити сам, сам з’їхати і сам виїхати”, — розповідає Михайло Башенський.

Такі підйомні платформи є складними, аби не заважати іншим мешканцям користуватися сходами. Встановлює та обслугує підйомники комунальне підприємство “Львівсвітло”. Ними можна користуватися навіть, коли відключають електроенергію, каже технік-інженер Назар Галай.

Акумуляторний пристрій. Фото: Суспільне Львів

“Це є акумуляторний пристрій. Автоматично, коли він під’їде, він зупиниться і буде заряджатися. Відповідно, якщо немає електроенергії, він разів 20-22 зможе їхати вверх-вниз без електромережі”, — каже технік-інженер з піднімальних платформ Назар Галай.

“Програма забезпечення доступності житлових приміщень осіб з інвалідністю” діє з 2019 року. Торік її призупиняли через повномасштабне вторгнення російської федерації. Цьогоріч у бюджеті міста передбачили гроші на це обладнання.

Орієнтовна вартість одного підйомника — 400 тисяч гривень, говорить директор міського департаменту житлового господарства Орест Тимчишин.

Встановлення підйомників для людей з інвалідністю: у Львові відновили програму

Підйомник поблизу будинку. Фото: Суспільне Львів

“Особа, яка має таку потребу, може звернутися як до будь-якого ЦНАПу, так і безпосередньо до управління соціального захисту. Або може це озвучити у закладі охорони здоров’я, де вона отримує допомогу, і відповідно заклад проінформує управління соціального захисту. Встановлено вже 38 підйомників. Також ми ще маємо цього року передбачені кошти на встановлення семи підйомників”, — каже Орест Тимчишин.

Також “Львівсвітло” встановлює та обслуговує підйомники для осіб з інвалідністю не лише у під’їздах, а й ззовні будинку — після необхідних обстежень та погоджень у держорганах.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України