Львівський портал

ЗСУ попереджають про кримінальні провадження за фейки щодо мобілізації

Будь-які викривлення чи маніпулятивні тлумачення мобілізаційних заходів, а також поширення неправдивої інформації можуть стати підставою для відкриття кримінальних проваджень. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Сухопутних військ ЗСУ.

За даними відомства, попри те, що держава проводить багато роз’яснень щодо мобілізації, останнім часом більше поширюється неправдива та неперевірена інформація. Вона спрямована на те, щоб дестабілізувати ситуацію в країні, викликати соціальні настрої серед людей та перешкодити мобілізації до Збройних сил України.

«Нагадаємо, що будь-які викривлення та маніпулятивні тлумачення вимог чинного законодавства України відносно мобілізаційних заходів чи поширення не правдивої (компрометуючої) інформації, спрямованих на підрив безпекових заходів держави в цілому, надання будь-яких оціночних суджень без чіткої їх аргументації і достовірних фактів та їх поширення через різноманітні канали (особливо Інтернет-медіа) з корисливою метою (умислом) слугують лише одній єдиній меті – підривати довіру суспільства до державних інституцій та Сил оборони України в цілому», – йдеться у повідомленні.

У відомстві нагадали, що з 8 квітня 2014 року в Україні набув чинності закон, який доповнив Кримінальний кодекс новою статтею 114-1. Ця стаття передбачає покарання за перешкоджання законній діяльності Збройних Сил та інших військових формувань.

Відповідно до закону, компетентні органи можуть відкривати кримінальні справи відносно таких осіб.

«Спекулятивні дії в інформаційному просторі, які полягають у прямих звинуваченнях начебто не законних дій представників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки будуть перевіряти правоохоронні органи в межах їх повноважень та компетенцій», – зазначили у Сухопутних військах.

Водночас всі наявні порушення з боку самих ТЦК та СП «не залишаються без належної оцінки та контролю з боку командування Сухопутних військ». Зокрема, кожному випадку надається належна правова оцінка з усіма санкціями, які передбачає чинне законодавство України.

Командування Сухопутних військ ЗСУ закликає українців, медіа та блогерів послуговуватись виключно офіційною та перевіреною інформацією.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: ілюстративне

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-19 18:47:05