Суспільне мовлення

Українська велогонщиця Юлія Бірюкова вперше перейшла до команди Світового шосейного туру

Що відомо про нову команду віцечемпіонки України.

Українська шосейна велогонщиця Юлія Бірюкова визначилася з командою на сезон 2024 року. Про підписання контракту з українкою оголосили в команді Human Powered Health.

У сезоні 2023 року 25-річна Бірюкова представляла UAE Development Team на рівні Континентального туру. Від початку року Юлія здобула одну перемогу — в командній “розділці” на етапі Трофео Поненте — і тричі проходила до топ-10 загального заліку на багатоденках в Італії, Чехії та Іспанії.

У своєму першому сезоні на рівні Світового туру, каже Бірюкова, українка має амбіції стати лідеркою команди в загальному заліку багатоденок.

“Я дуже тішуся [через підписання контракту] і чекаю на наступний рік, — цитує гонщицю офіційний сайт Human Powered Health. — Моя мета — зростати у 2024 році. Мені найкраще пасують гори, але я також хочу продемонструвати себе в «розділках» та розвиватися як гонщиця загального заліку”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Ми вже давно стежимо за [Бірюковою], — пояснює менеджер команди Кенні Латомм. — Вона розвиватиметься як гірська гонщиця. Це її перший сезон у Світовому турі — подивимося, як далеко вона зайде. Ми зростатимемо разом”.

Що відомо про Human Powered Health?

  • На рівні Світового жіночого туру команда виступає з 2022 року. У сезонах 2020-2021 років — команда Континентального туру UCI.
  • У 2023 році має дві перемоги: полька Дарія Пікулік виграла перший етап австралійського Tour Down Under, кіпріотка Антрі Крістофору — гонку з роздільним стартом на одноденці Aphrodite Cycling Race.
  • З 2022 року — учасниці обох жіночих Тур де Франс. Найкращий результат у загальному заліку — 24-те місце італійки Барбари Малькотті (2023).

Хто така Юлія Бірюкова?

  • 25-річна українська велоспортсменка зі Львова.
  • З 2020 року — гонщиця команд Континентального туру, в якому дебютувала в складі Lviv Cycling Team.
  • У сезоні-2022 — учасниця першого жіночого Тур де Франс у складі Arkéa Pro Cycling Team. Зійшла з гонки на підсумками сьомого етапу.
  • У травні 2022-го здобула першу особисту міжнародну перемогу — виграла п’ятий етап німецького Туру Тюрінгії.
  • Чинна віцечемпіонка України в класичній шосейній гонці та гонці з роздільним стартом (2023).
  • Бронзова призерка Євро-2020 з велотреку в командному переслідуванні.


Джерело: Суспільне мовлення України