Суспільне мовлення

У Львові знайшли невідоме раніше фото Грінченка з його автографом

Музей Франка у Львові знайшов у своїй колекції фотографію Бориса Грінченка з його автографом. Раніше фото не було відоме та не публікувалося.

Про це повідомив Львівський національний музей Івана Франка.

Фото датується 1901 роком. Його знайшли працівники фонду музею, коли займалися темою Франкових сучасників у межах проєкту “FrankoData: відкритий цифровий музей”.

На зворотному боці фото є рядки рукою письменника:

“Вільна мова — то основа

Дужого життя.

Де німують — недугують,

Гинуть без пуття”.

Музей звернувся до грінченкознавців, аби ті оцінили фото та надали більше деталей. Кандидат філологічних наук Дмитро Єсипенко та наукова співробітниця Музею Бориса Грінченка в Києві Ірина Яковлева підтвердили, що знахідка унікальна: фото та автограф ніколи раніше не публікували. Музей Франка надав скан-копії світлини для фондів Музею Грінченка, а також щоб розмістити знайдений документ у повному зібранні творів публіциста.

У пресслужбі музею Франка додають, що їхні фонди мають і більш відомі спільні фото Івана Франка та Бориса Грінченка 1903 року — того року вони познайомилися.

Борис Грінченко та Іван Франко, 1903 рік. Фото: Franko House/Facebook

Про проєкт “FrankoData: відкритий цифровий музей”

У Львові в межах проєкту FrankoData оцифровують архіви “Дому Франка”. Улітку 2023 року музей Франка виграв відповідний грант від Українського культурного фонду. FrankoData — спільний проєкт з Інститутом франкознавства ЛНУ імені Івана Франка за підтримки УКФ. У планах — реставрація 116 музейних експонатів, оцифрування та онлайн-презентація фондових колекцій.

У колекції “Дому Франка” є 35 тисяч експонатів. У межах проєкту FrankoData планують оцифрувати 1200. За потреби експонати спершу відновлюють.

Хто такий Борис Грінченко

Борис Грінченко (1863–1910, народився на Харківщині) — український письменник, фольклорист, етнограф, мовознавець, лексикограф, видавець. Він був редактором першої щоденної загальноукраїнської газети “Громадська Думка”, організатором товариства “Просвіта”, а також педагогом і громадським діячем. Грінченко упорядкував чотиритомний “Словарь української мови”, який налічує близько 68 тисяч слів. Це був перший словник української літературної мови, він багато в чому вплинув на усталення української літературної мови й літературного правопису.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв’язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]


Джерело: Суспільне мовлення України