Суспільне мовлення

У Львові запрацював дитячий центр ментального здоров’я

У поліклініці дитячої лікарні святого Миколая у Львові відкрили центр ментального здоров’я. Ремонт приміщення коштував 12,5 мільйонів гривень. Цю суму виділили спонсори.

Деталі дізнавалося Суспільне.

У центрі ментального здоров’я є сенсорна кімната, кабінет для арттерапії, кімната для групової терапії й кабінет логопеда. Дитяча психологиня Ліана Шимоняк розповіла, що сенсорна кімната підходить для діток із різними потребами.

Сенсорна кімната в дитячому центрі ментального здоров’я, 14 грудня 2023. Фото: Ольга Дейнека / Суспільне Львів

“Тепер ми маємо сенсорну кімнату, яка допоможе нам працювати не тільки з дітьми, які мають порушену сенсорику, сприйняття чуттєве. В тій сенсорній кімнаті можуть займатися будь-які діти з різними потребами. Коли діти збуджені, гіперактивні, з якимось травмами, вони можуть заспокоїтися і розслабитися в тій кімнаті”, — каже Ліана Шимоняк.

У лікарні святого Миколая працює п’ять лікарів-психіатрів і п’ять психологів. Директор лікарні Іван Міськів каже, що штат лікарів будуть збільшувати, адже через повномасштабну війну зросла кількість дітей, які потребують психологічної допомоги.

центр ментального здоров'я

Дитячий центр ментального здоров’я, 14 грудня 2023. Фото: Ольга Дейнека / Суспільне Львів

“Зараз, звісно, кожна дитина, яка приїжджає з евакуаційного потяга чи внутрішньо переміщена, в кожного є своя трагічна історія. В когось загинули родичі, деякі втратили батьків, частина діток взагалі не знає, де їхні батьки, і всі вони потребують допомоги. Тому це надзвичайно важливо — мати це в структурі багатопрофільної лікарні. Поки дитинка отримує лікування хірургічне чи травматологічне, з нею одразу починає працювати психолог, із моменту потрапляння в лікарню. Закінчується цей психологічний супровід вже на етапі реабілітації”, — розповів Іван Миськів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Директор Львівського IT Кластеру Степан Веселовський каже, що до проєкту долучилося близько десяти компаній. На реконструкцію приміщення й закупівлю обладнання знадобилося 12,5 мільйонів гривень. Ремонтні роботи тривали близько трьох місяців.


Джерело: Суспільне мовлення України