Суспільне мовлення

У Львові цінні мозаїки позначають міжнародним знаком “Блакитний щит”

У Львові цінні мозаїчні твори позначають міжнародним пам’яткоохоронним знаком “Блакитний щит”. Такі з’явились на вулиці Медової Печери, 71, на Промисловій, 39 та на Керченській, 8. Загалом об’єктами культурної спадщини у Львові є мозаїки на 81 локації.

Більше про це дізнавалося Суспільне.

За словами в.о. керівника міського управління охорони історичного середовища Наталії Алєксєєвої, впродовж кількох днів у Львові ознакують 20 мозаїк.

“Вже повішено є на геріатричному пансіонаті, вже повішено на вулиці Промисловій. Робота триває. Нде додаткова робота з власниками, ми всім скерували листи, бо приміщення не є виключно в комунальній власності, є і в приватній, і в державній. Ми попереджали власників про те, що буде здійснюватися така робота, щоб вони надали доступ”, — каже Наталія Алєксєєва.

Мозаїку на вулиці Керченській ознакували емблемою “Блакитний щит”. Суспільне Львів

На решті мозаїк емблему “Блакитний щит” планують розмістити наприкінці 2023 – на початку 2024 року.

Додаткові ознакування вирішили встановити зокрема після знищення мозаїки “Інформаційний простір” у будівлі видавництва “Вільна Україна”. Тоді власник приміщення казав, що мозаїка зруйнувалась самостійно. За словами Наталії Алєксєєвої, він погодився профінансувати відновлення мозаїки.

“Художники вже зголосилися підтримати це. Йде пошук смальти зі всіх куточків України”, — додає посадовиця.

Зруйнована мозаїка "Інформаційний простір" у будівлі видавництва "Вільна Україна"

Зруйнована мозаїка “Інформаційний простір” у будівлі видавництва “Вільна Україна”. Суспільне Львів

У місті є реєстр мозаїк, що мають цінність. Його створили після знищення мозаїки “Море і риби” на вулиці Володимира Великого у 2019 році. За словами реставратора Остапа Патика, її відновлювали у декілька етапів.

“Реконструювати було надзвичайно важко. Це величезний об’єм роботи, важко було знайти автентичний матеріал. Я стверджую, що тут на 100% автентичний матеріал, це є з Подольська смальта. Такі речі є рідкість, їх треба надзвичайно зберігати, тому що ті мозаїки де є просто ідеологія, де є Ленін, партія, це менш цінні, скажімо делікатно, а ті є унікальні саме модерністичним трактуванням”, — пояснює доцент кафедри дизайну Національного лісотехнічного університету Остап Патик.

Мозаїка "Море і риби" у Львові

Мозаїка “Море і риби” у Львові. Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як повідомили на сайті мерії, загалом у місті планують ознакувати “Блакитним щитом” 81 мозаїку.


Джерело: Суспільне мовлення України