Львівський портал

У львівській віллі Стеткевича оселиться Пласт

Віллу Стеткевича на вул. Замарстинівській, 213 завершують реконструкцію, після якої тут діятиме станиця Пласту. Роботи проводять не лише всередині будинку, а й на території. Про це повідомив заступник міського голови з питань містобудування Любомир Зубач.

Роботи виконані вже на 95%. Всередині вілли провели ремонт, відновили автентичні сходи та п’єци. Двері та вікна довелось замінити, але теж на дерев’яні.

«Велика частина роботи – це благоустрій подвір’я. Вже готові два спортивні майданчики, чекає на пластунів також імпровізований амфітеатр, на завершенні вже ігровий майданчик позаду вілли, тут не лише гойдалки і лазанки, є навіть тарзанка. Але головна цінність, яку зберегли, – яблуні під вікнами. Без них вигляд з вікон був би не той. Виглядає, що цьогоріч вони мають вродити», – розповів Любомир Зубач.

Саму будівлю також пристосовують для людей з інвалідністю, хоч зробити це у пам’ятці архітектури, каже посадовець, є непросто.

Зазначимо, що будинок на вул. Замарстинівській, 213 внесли до переліку пам’яток архітектури місцевого значення у 1993 році. Раніше кам’яниця, збудована у 1930-х, належала родині львівських меценатів Стеткевичів, згодом у ній знаходився народний дім.

По завершенню всі робіт у віллі Стеткевича оселиться станиця Пласту. Як додав Любомир Зубач, забудовник, компанія «Кворум», власним коштом відновлює пам’ятку, а натомість отримає від міста іншу земельну ділянку. Таким чином вілла буде у комунальній власності Львова.

Нагадаємо, власником вілли Стеткевичів є ТзОВ «Львів-Інвест-Груп». У 2019 році фірма через суд скасувала статус пам’ятки архітектури, бо хотіла на цьому місці будувати багатоповерхівку.

Це викликало неабияке обурення у мешканців Замарстинова та пам’яткоохоронців. Львів’яни створювали петиції до мерії з вимогою врегулювати конфліктну ситуацію, а у ЛОДА ініціювали повернення будівлі статусу пам’ятки. У Львівській міськраді теж обіцяли відвоювати віллу у забудовника.

Зрештою компанія «Львів-Інвест-Груп» погодилась віддати віллу Стеткевичів під молодіжний центр, а натомість Львівська міськрада запропонувала їй іншу земельну ділянку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Facebook Любомира Зубача

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-06-05 19:45:02

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин