Львівський портал

Митрополичі сади у Львові остаточно повернули УГКЦ

Верховний суд України відхилив позов щодо земельної ділянки біля Собору Святого Юра у Львові, відновивши її право власності Українській греко-католицькій церкві. Про це повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Ця справа двічі перебувала на розгляді у Верховному Суді. І ось 11 червня у позові було відмовлено повністю», – написав мер Львова.

Він нагадав, що ще у грудні 2020 року заступник військового прокурора Львівського гарнізону звернувся до Господарського суду Львівської області з позовом в інтересах Держспецзв’язку. Вони намагалися скасувати рішення міської ради про передачу земельної ділянки Українській греко-католицькій церкві.

«Територія біля головного Собору Святого Юра завжди історично та законно належала Церкві. Це важливе рішення для громади міста. Дякую всім, хто долучився до відновлення справедливості», – додав Садовий.

Нагадаємо, що йдеться про земельну ділянку площею 2,1 га землі на вул. Листопадового Чину, 28. Ця територія входить в охоронну зону ЮНЕСКО її ще називають нижні Митрополичі сади.

Історично ці землі належали УГКЦ, втім у 1951 році тодішній Львівський облвиконком передав її під потреби зв’язку. Тут Львівська філія Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (КРРТ) встановила три вежі, побудувала технічні споруди. У 1998 році, коли Львів внесли до списку ЮНЕСКО, вежі зобов’язали демонтувати. Де-факто це було зроблено аж у 2016-му.

Тривалий час ця територія є у вкрай занедбаному стані. Ні КРРТ, ні УГКЦ не брались за її впорядкування через земельну суперечку. Держконцерн намагався оформити ділянку на себе, проте там нарікали, що мерія Львова не йшла на діалог.

Зрештою Львівська міська рада сформувала в держреєстрі земельну ділянку Нижніх Митрополичих садів площею 2,1 га як комунальну власність. Втім у межі ділянки не увійшла територія, де знаходиться колишня бібліотека Митрополита Андрея Шептицького (вул. Міцкевича, 28).

Згадану ділянку, так звані нижні Митрополичі сади, мерія Львова передала у користування Львівської Архиєпархії УГКЦ у 2020 році, після чого КРРТ подав до суду.

Спершу Господарський суд Львівської області став на бік УГКЦ, але у вересні 2023 року відповідну ухвалу Львівської міськради таки скасували у судовому порядку.

Після цього Львівська міська рада звернулась до президента, прем’єр-міністра та голови Верховної Ради України із закликом зберегти нижню частину Митрополичих садів за собором святого Юра.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Львівський портал, з відкритих джерел

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-06-25 07:33:42

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин