Львівський портал

На Львівщині перевірили якість води в річках. Результати

У травні на Львівщині провели черговий моніторинг якості води в річках. Про це повідомили в пресслужбі Львівської ОВА.

Моніторинг провели на 23-х затверджених пунктах спостережень, зокрема на 17-ти створах суббасейну Західного Бугу та 6-ти – в межах суббасейну Сяну.

Аналізи якості води включали визначення фізико-хімічних та хімічних показників якості води (у т. ч. вмісту органічних і біогенних речовин, пестицидів, важких металів, поліароматичних і галогенованих вуглеводнів, алкілфенолів, трихлорбензолів, медикаментів).

У травні найнижчу якість води виявили:

  • у р. Полтва – за вмістом розчиненого кисню, органічних, біогенних речовин, СПАР, летких вуглеводнів, нонилфенолів, пестицидів;
  • у р. Західний Буг нижче гирла р. Полтва – за вмістом органічних, біогенних речовин, летких вуглеводнів і пестицидів;
  • у р. Західний Буг нижче м. Сокаль – за вмістом поліароматичних вуглеводнів;
  • у р. Свиня нижче м. Жовква – за вмістом органічних, біогенних речовин;
  • у р. Марунька (нижче м. Винники) – за вмістом органічних і біогенних речовин;
  • у р. Малехівка (с. Малехів) – за вмістом органічних і біогенних речовин;
  • у р. Золочівка (нижче м. Золочів) – за вмістом органічних і біогенних речовин.

Найкраща якість води спостерігалася у р. Завадівка (с. Грушів). Порівняно з попереднім звітним періодом (квітень 2024 р.) покращилася якість води в р. Яричівка, р. Рата, р. Мощанка, р. Свиня та р. В’яр.

За цей період погіршилася якість води р. Західний Буг у м. Буськ та нижче м. Сокаль. Якість води в інших річках суттєво не змінилася.

Як зазначає т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик, моніторинг стану поверхневих вод є ключовим елементом забезпечення чистоти та безпеки водних ресурсів, а контроль показників забруднення є надзвичайно важливим для ефективного реагування на екологічні загрози та збереження навколишнього середовища. Вчасне виявлення та аналіз рівнів забруднення дозволяють приймати обґрунтовані рішення та вживати оперативних заходів для мінімізації негативних наслідків.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-06-25 16:14:58

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин