Україна і світ

Навіщо перевертати банку з консервацією

Триває сезон консервації. Це прекрасний спосіб заготовити овочі та фрукти на зиму.

Напевно, кожна господиня знає, що готові і закатані ключем банки необхідно перевернули догори дном, зверху укутати теплою ковдрою, залишили до охолодження, а потім прибрати в прохолодне місце.

Навіщо перевертати банку з консервацією, як це правильно робити та чи завжди потрібно перевертати їх догори дном  — про це читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Зараз дивляться

Навіщо перевертати банку з консервацією

Коли проводиться тепла стерилізація продукту, в банці створюється пара. Якщо її закрити, перевернути догори дном та залишити в такому положенні на деякий час для охолодження, то створюється вакуум, який притягує кришку до горлечка.

Він забезпечує герметичність та зміцнює ущільнення. Також це допомагає запобігти деформації кришки.

Якщо цього не зробити, то через декілька днів кришка на банці може надутися, а інколи навіть зірватися.

Це найбільша неприємність для господині, що може статися під час консервування на зиму.

Тобто, перевертати банку з консервацією необхідно для перевірки герметичності закриття ємності. Якщо з якоїсь банки витікає розсіл (сік) або біля кришки з’явилися бульбашки, то консервація не буде довго зберігатися.

В цьому випадку необхідно відкрити банку, перекип’ятити вміст та заново закрутити.

Коли потрібно перевертати банку з консервацією

Не всі типи кришок вимагають перевертання. Банку необхідно перевертати у разі закачування звичайною кришкою за допомогою ключа для консервації.

Сучасні твістоф-кришки (гвинтові кришки) самі собою досить герметичні й не потребують додаткової перевірки шляхом перевертання.

Тобто перевертати банку з кришкою, що закручується, не потрібно.

Фото: Рexels

Як правильно перевертати банки з консервацією

Незалежно від того, що саме ви консервуєте, переверніть банки, оберніть їх ковдрою та залиште за кімнатної температури на один–три дні. За цей час консервація встигне охолонути.

Раніше знімати ковдру та ставити банки на дно не рекомендується. Охолодження має відбуватися поступово, інакше вміст може почати бродити або пліснявіти.

Після повного охолодження консервацію можна розмотати та прибирати в комору.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-26 10:03:55

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин