Україна і світ

Ткемалі зі сливи: рецепт на зиму найсмачніший

Щоліта, коли настає сезон слив, багато господинь готують на зиму ткемалі зі сливи. І не дарма! Це справжній витвір грузинської кулінарії!

Як же чудово холодного зимового вечора відкрити баночку грузинського ткемалі зі сливи та подати з темним хлібом до будь-якої страви!

Рецептом ткемалі ділиться шеф Євген Клопотенко. Перед тим, як розпочати готувати ткемалі зі сливи на зиму, він рекомендує почитати правила приготування.

Як приготувати соус ткемалі зі сливи: поради

  • Для приготування ткемалі найкраще беріть один сорт слив (кислуватий). Не використовуйте солодкі медові сорти. Вони пасують тільки для солодкої заготівлі.
  • Для приготування цієї грузинської закуски завжди беруть такі інгредієнти: кінзу, стручковий чилі, часник (обов’язково свіжий, гранульований не підійде), сіль, цукор і хмелі-сунелі. У запропонованому рецепті немає базиліка, але його також часто додають до цього грузинського соусу. Ще один відмінний інгредієнт – м’ята, яку можна замінити мелісою за бажанням.
  • Перець чилі додає страві пікантної пекучості, тому варто додавати його до вашого смаку. Ви можете додати менше або більше, залежно від того, наскільки гостру страви ви хочете отримати.

Ткемалі зі сливи рецепт на зиму найсмачніший

Інгредієнти:

  • сливи кислі – 1 кг
  • цукор – 1-2 ст. л.
  • сіль – 3 ч. л.
  • вода – пів склянки
  • часник – 1 головка
  • хмелі-сунелі – 2 ч. л.
  • кінза – 1 пучок чи 14 гілочок
  • м’ята – 10 гілочок
  • перець чилі – 1 шт. чи до смаку

Ткемалі зі сливи на зиму: рецепт покроково

  1. Сливи гарно миємо, розділяємо навпіл і видаляємо кісточку та викладаємо в каструлю чи миску.
  2. Додаємо воду, цукор та сіль і варимо, іноді перемішуючи, після закипання води, 30 хвилин.
  3. Зелено (кінзу і м’яту) промиваємо, злегка обсушуємо і дрібно нарізаємо. Часник чистимо і також дрібно нарізаємо чи пропускаємо через прес. М’якоть перцю чилі нарізаємо.
  4. Варені сливи збиваємо занурювальним блендером. Додаємо нарізану зелень та часник, хмелі-сунелі та чилі.  Перемішуємо, доводимо до кипіння. Вогонь зменшуємо і варимо ще 10-12 хвилин.
  5. Гарячий ткемалі зі сливи розливаємо у стерилізовані банки та закручуємо кришками (також стерилізованими).

Зберігаємо цю смакоту в прохолодному темному місці близько 18 місяців.

З чим подати соус ткемалі. Соус ткемалі чудово поєднується з рибою, м’ясом, стравами з картоплі, макаронами, рисом та навіть овочами. Також ткемалі зі сливи також можна використовувати як маринад для м’яса або додавати до різних супів та тушкованих страв для надання особливого смаку.

Джерело: Євген Клопотенко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-12 14:58:06