Україна і світ

Яке сьогодні свято – 4 серпня 2024: день ангела, прикмети і що не можна робити

У неділю, 4 серпня, відзначається День Повітряних сил Збройних сил України, Міжнародний день прощення, День сестер, День народження шампанського та Міжнародний день димчастого леопарда.

Православна церква сьогодні вшановує пам’ять преподобної мучениці Євдокії та семи Ефеських (сплячих) отроків.

Яке сьогодні свято – 4 серпня 2024 року

4 серпня (17 серпня за старим стилем) у церковному календарі – день пам’яті преподобної мучениці Євдокії, яка жила в IV столітті. Одного разу вона потрапила в полон до перського царя Сапора.

Зараз дивляться

Перебуваючи в ув’язненні, свята розповідала персидським жінкам про Бога та проповідувала їм християнство. Дізнавшись про це, Сапор наказав замучити Євдокію. Жінку довго катували, але вона сміливо витримувала усі страждання та не відрікалася віри у Христа. Потім святу обезголовили.

Також 4 серпня церква вшановує пам’ять семи Ефеських (сплячих) отроків: Максиміліана, Іамвліха, Мартініана, Іоанна, Діонісія, Ексакустодіана (Костянтина) і Антоніна. Вони були закриті гонителями християн у печері за те, що відмовилися приносити жертви язичницьким богам. Господь наслав на мучеників довгий сон, який тривав два століття.

Який сьогодні, 4 серпня, день в Україні

У календарі сьогодні – День Повітряних сил Збройних сил України. Щороку це свято відзначається у першу неділю серпня.

Подія встановлена в Україні “враховуючи значення Повітряних сил ЗСУ у забезпеченні обороноздатності держави…” згідно з указом президента від 27 червня 2007 року.

Хто святкує день ангела 4 серпня 2024 року

Іменини сьогодні відзначають власники таких імен: Олексій, Андрій, Денис, Дмитро, Іван, Костянтин, Кузьма, Михайло, Семен, Дарина та Ірина.

Що не можна робити 4 серпня 2024 року

У день святої Євдокії не можна позичати великі суми, інакше гроші перестануть водитися. Сьогоднішній день вважається несприятливим для торгівлі, продажу, великих покупок, фінансових угод.

Наші предки вірили, що 4 серпня заборонено носити чорний одяг – це до невдач у сімейному житті. Не варто брати в руки спиці, ножиці, ніж, сокиру, серп, оскільки підвищується ризик порізів. Також цього дня не можна лінуватися, байдикувати та спати вдень.

Що можна робити сьогодні

У народі 4 серпня часто називали Малинівкою або Огірницею, тому що цього дня збирали врожай малини та останні огірки.

З ягід готували випічку, варили варення і компоти на зиму. Малинове листя засушували, щоб заварювати чай. Цього дня часто йшли дощі, тому селяни намагалися якомога швидше прибрати все сіно з полів.

Народні прикмети на 4 серпня 2024 року

  • Гарна погода цього дня – листопад буде теплим.
  • Вранці йде дощ – осінь буде ранньою.
  • Туман над лісом – можна йти по гриби.
  • Багато малини – до щедрого врожаю пшениці.
  • Чим більше ягід вродило на калині, тим морознішою буде зима.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-04 05:38:05