Україна і світ

Апгрейд штучним інтелектом: компанія MBDA впроваджує ШІ у крилаті ракети SPEAR Swarm

Як йдеться в заяві, текст якої розміщено на офіційному порталі цієї трансєвропейської організації, її високоточні ударні ракети Selective Precision Effects At Range (SPEAR) стануть першим сімейством зброї, оснащеним інструментом штучного інтелекту (AI) Orchestrike власної розробки для спільної ударної зброї, повідомляє АрміяInform.

Вперше представлене на Паризькому авіасалоні в червні 2023 року, програмне забезпечення Orchestrike наділяє бортову зброю здатністю обмінюватися інформацією між собою, щоб підвищити живучість, темп атак і летальність. 

За словами Грега Нанна, керівника підрозділу тактичної ударної місії MBDA UK, за останні 12 місяців компанія вдосконалювала концепцію шляхом напрацювання симуляції, моделювання та експериментів у Digital Battlespace Facility (DBF) у Стівеніджі на північ від Лондона.

Програма ШІ Orchestrike підвищить ефективність ракет SPEAR за рахунок координації, взаємодії та співпраці між ракетами та пілотом, який керує ними з літака-носія. Ця здатність штучного інтелекту дозволить ракетам SPEAR реагувати на загрози та працювати разом з пілотом для вирішення тактичних завдань, підвищуючи живучість як ракети, так і платформи та загальну ефективність місії. Ракети завжди працюватимуть у межах параметрів, встановлених оператором.

До сімейства SPEAR входять мережеві крилаті ракети, розроблені корпорацією MBDA для задоволення вимог військово-повітряних сил щодо ураження та придушення протиповітряної оборони противника, які знищують рухомі цілі за будь-яких погодних умов і з безпечної дистанції. 

Рішення MBDA зробити Spear 3 першою зброєю з підтримкою Orchestrike у своєму портфоліо надійшло в той момент, коли компанія готується до першого запуску керованої ракети з Eurofighter Typhoon — наприкінці цього року. Це стане першим кроком у сертифікації дизайну системи озброєння для ракети, що відкриває шлях для інтеграції зброї на винищувач Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter.

Потенційні носії ракети SPEAR у межах програми застосування штучного інтелекту зброї Orchestrike. Колаж: Air Force Technology

Ці ракети володіють розширеними можливостями планування місій і можуть виконувати складні завдання на великих відстанях, будучи надзвичайно компактними, що дозволяє літакам F-35 нести вісім ракет SPEAR у своїх збройових відсіках.

На Farnborough International Airshow 2024 компанія MBDA продемонструвала цифровий подвійний симулятор Orchestrike, що дозволяє військовим користувачам відчути імітацію рейду, коли ракети спільно реагують на тактичні завдання. Ця демонстрація підкреслила практичне застосування можливостей штучного інтелекту Orchestrike у сценаріях реального бою.

Цифровий подвійний симулятор Orchestrike. Фото: MBDA.

Розробка програмного забезпечення Orchestrike фінансувалася коштом самої корпорації MBDA та через залучення додаткових £3,5 млн ($4,5 млн) від Лабораторії оборонної науки і техніки Великої Британії (DSTL) у межах проєкту Cooperative Strike Weapons Technology Demonstrator (CSWTD), погодженого влітку 2021 року.

Розробники програмного забезпечення Orchestrike розраховують, що в майбутньому технологію ШІ можна буде поширити на інші боєприпаси з мережевими можливостями передачі даних.

Відео: MBDA

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-08-04 06:19:24