Україна і світ

Чим корисні помідори, в якому вигляді їх краще їсти, як ефективно промити від пестицидів — експерти

Експерти з харчування назвали основні переваги для здоров’я помідорів.

Трохи історії

Помідори пройшли довгий шлях з XVI століття, коли деякі європейці називали їх отруйними яблуками, бо помилково вважали їх токсичними. Тепер томати є другим за споживанням овочем у Сполучених Штатах (після картоплі) і визнані за низку корисних для здоров’я властивостей.

Зволоження

Помідори на 95% складаються з води. Одна чашка подрібнених сирих помідорів містить близько 170 г води, що робить їх навіть більш зволожувальними, ніж кавун.

Зараз дивляться

Захист від раку

Лікопін, що міститься в томатах, може допомогти захистити від раку. Помідори містять велику дозу цього антиоксиданту, причому незалежно від того, сирі вони, приготовані або висушені на сонці.

– Помідори і томатні продукти (кетчуп, соус для спагетті, томатний сік) забезпечують понад 80% лікопіну в раціоні харчування, – зазначають експерти.

За їхніми словами, антиоксиданти, такі як лікопін, можуть допомогти протидіяти окислювальному стресу в нашому організмі. Згодом цей стрес може спричинити хронічне запалення, яке, своєю чергою, може збільшити ризик багатьох видів раку.

Деякі дослідження також припускають, що лікопін може допомогти запобігти серцевим захворюванням, захворюванням печінки та іншим хронічним патологіям.

Колір має значення

За словами експертів, чим червоніший помідор, тим вищий рівень лікопіну. Помаранчеві та жовті помідори містять інший тип лікопіну, який, імовірно, має схожі переваги для здоров’я, але дослідники недостатньо його вивчили, щоб знати напевно. Зелені помідори не містять лікопіну.

Експерти також зазначили, що приготовані томати містять більше лікопіну, ніж сирі. Це тому, що приготовані томати стають більш концентрованими, коли втрачають трохи води.

Одна чашка приготованих томатів містить близько 7 300 мг лікопіну, на відміну від близько 4 600 мг у сирих томатах. Ба більше, тепло, що використовується під час приготування томатів, руйнує їхні клітинні стінки, роблячи лікопін більш доступним.

Оскільки лікопін жиророзчинний, вживання томатів разом із невеликою кількістю корисного жиру може допомогти вашому організму засвоїти лікопін. Експерти рекомендують збризкувати томати оливковою олією або поєднувати їх з авокадо.

Багаті вітамінами та мінералами

Помідори є хорошим джерелом калію. Один великий сирий помідор містить 431 мг калію, приблизно стільки ж, скільки банан середнього розміру.

Експерти зазначають, що помідори також містять значну кількість фолієвої кислоти – вітаміну, який допомагає клітинам ділитися (що особливо важливо під час вагітності), а також вітаміну К, який допомагає згортанню крові та здоров’ю кісток.

Як ефективно промити

За словами експертів, свіжі помідори найкорисніші, коли їх збирають з гілки в період максимальної стиглості, тому найкраще купувати їх у місцевому масштабі та в сезон.

Усі експерти заявили, що, хоча купувати органічні продукти не обов’язково, промивання сирих помідорів перед вживанням може допомогти видалити будь-які залишкові пестициди або залишки. Наприклад, промивати помідори ковпачком дистильованого білого оцту, змішаного з водою. Оцет може видалити більше залишків, ніж одна вода.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-04 13:32:08