Україна і світ

Психологічні проблеми, як вони виникають і чи можна їх позбутися — експерти

Експерти популярного онлайн-ресурсу Психологічна підтримка пояснили, як виникають наші психологічні проблеми та чи можна їх коригувати з плином часу.

Дві основні теорії

За словами фахівців, є дві основні теорії формування психологічних проблем:

психодинамічна теорія говорить: те, як вам вдалося розв’язати психосексуальні конфлікти розвитку в ранньому дитинстві, так виглядатиме ваш емоційний внутрішній світ;

Зараз дивляться

когнітивно-поведінкова теорія говорить: те, що ми думаємо, впливає на те, що ми відчуваємо і, як результат, це формує нашу поведінку в житті. І навпаки, те, як ми поводимося, це формує те, як ми почуваємося і те, як думаємо. Згідно з цією теорією, ми в певному сенсі є “заручниками” цих кругових процесів.

Покращити ситуацію

Експерти наголошують, що, незалежно від того, яку теорію оберемо, люди мають схильність створювати фіксовані моделі мислення та поведінки, дотримуватися їх і перестають бачити можливості покращити ситуацію, або намагатися зробити щось інше, щоб щось змінити.

Протягом життя ми розвиваємо набір навичок, які допомагають нам стати експертами у власному житті та допомагають долати життєві труднощі, не “застрягаючи” в певній не приємній життєвій ситуації. Навички можна розвивати та покращувати, резюмують професійні психологи.

Джерело: Психологічна підтримка

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-04 09:06:05