Україна і світ

Дістане до Москви: скільки F-16 потребує та отримає Україна і куди зможе бити

Якщо це ракета JASSM на 1000 км, то й до Москви зможемо діставати, говорить військовий експерт.

– Якщо ми говоримо про ракети JASSM, то зможемо діставати по всіх аеродромах, розташованих вздовж кордону, звідки злітали Су-34: і Морозовськ, і Міллерово в Ростовській області, і інші. Тобто так ми відженемо якнайдалі російську авіацію, – наголошує Олександр Мусієнко.


Україна прагне отримати 128 літаків. Але варто розуміти, що з такими темпами постачання на це може піти не один рік. Але Україна розраховує за дуже оптимістичним сценарієм цього року отримати до 20 бортів. За не оптимістичним сценарієм можемо отримати повну ескадрилью – це 12-14 літаків, вважає Олександр Мусієнко.

– Нам потрібно багато літаків, тому що завдання стоять амбітні, але тут справа початку боїться. Я вважаю, що сам початок постачання F-16 для України є важливий, оскільки це той старт, та відправна точка, від якої вже можна далі рухатися. А ще це важливий сигнал Росії, що Захід послідовно підтримує Україну, – наголошує експерт.

У коментарі Фактам ICTV авіаексперт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації імені О. К. Антонова Валерій Романенко зауважив, що кількісну перевагу над Росією в літаках ми не зможемо досягнути, оскільки РФ сама випускає борти, а ми змушені чекати, коли партнери нам передадуть.

За його словами, поки не відомо, чи буде якісна перевага F-16 для України над російськими сучасними винищувачами. Наприклад, радари F-16 здатні виявляти літаки на відстані 120 км, а російські винищувачі можуть це робити до 300 км.

Але деякими тактичними способами переваги росіян можна буде нівелювати, особливо якщо літаки F-16 будуть оснащені ефективними бортовими комплексами оборони, здатними відводити російські ракети від F-16. Тобто ми зможемо підходити ближче до ворога і здійснювати пуски на ураження. До того ж у росіян не всі винищувачі мають далекобійні ракети, а основна їхня зброя – це ракети Р-77 з дальністю 120 км, наголошує Валерій Романенко.

– Якщо Ф-16 зустрінеться з російським винищувачем зі стандартним озброєнням, тоді ми матимемо перевагу. Бо росіяни з більшої дальності зможуть наш літак зафіксувати, але не уразити, а озброєння з Ф-16 зможе дістати до російського винищувача, – говорить авіаексперт.

Валерій Романенко нагадав, що Україна, найбільш ймовірно, зможе використовувати F-16 з малих висот і не ближче 40 км від лінії фронту, про що раніше наголошував головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський. Бо якщо літак підніметься на 500 чи 1000 км, то стане ціллю для російських далекобійних комплексів С-400, у яких ефективна дальність до 200 км.

Крім того, росіяни заявляли, що зможуть підняти в повітря свої літаки радіолокаційного виявлення А-50 і наводити зенітні ракети на наші F-16, передаючи управління на А-50.

– Та поки що це все байки. Чи вдасться росіянам це зробити – оце питання, – зауважує Валерій Романенко.

Але й нам напевне доведеться просити західних партнерів про удосконалення F-16, щоб якісно воювати проти ворога. Раніше віцепрезидент концерну Lockheed Martin говорив, що будь-який літак вони зможуть довести до стандартів Block 70/72, а це означатиме, що частина обладнання буде з винищувачів п’ятого покоління: це й радари до 300 км, сучасні пускові системи, системи обміну тактичною інформацією тощо.

– Або ж будемо просити шведські літаки Gripen. Хоча нам теж дадуть не найсучасніші, – вважає Валерій Романенко.

За словами Олександра Мусієнка, остаточного рішення щодо передання Україні винищувачів Gripen немає.

Літаки Mirage 2000 для України

Щодо французьких літаків Mirage 2000, то авіаексперт Валерій Романенко не дуже оптимістичний, адже ці машини покоління 4.0. Хоча їх можна буде використовувати як засоби ППО, хоча вони краще працюватимуть за наші МіГи й Су-27, та для повітряних боїв Міражі взагалі не годяться, наголошує Валерій Романенко.


За його словами, дальність RDY-радарів Mirage 2000 така сама, як і в наших літаків, але вони краще працюють по цілях, які летять на малій висоті на фоні землі. Та водночас далекобійність ракет класу повітря-повітря для Міражів усього 80 км.

Водночас Валерій Романенко не бачить сенсу навісити на літак Міраж-2000 новіше озброєння, тому що кожна країна, яка має ці літаки, адаптувала їх під свої ракети, і навряд чи зараз буде досліджувати, як це можна вдосконалити, бо на сьогодні практично всі намагаються позбутися цих старих літаків, як от Греція та Франція.

А взагалі Валерій Романенко вважає, що бойовий авіафлот країни має складатися з одного типу літаків. Але якщо Україна буде мати і F-16, і Mirage 2000 і Gripen, то тоді нам доведеться мати три різні інфраструктури для цих літаків і три базові аеродроми, які треба буде прикривати системами ППО. І навряд чи в нас буде стільки ЗРК Patriot для цього.


За словами Олександра Мусієнка, літаки Mirage 2000 – це фронтові бомбардувальники, які могли б замінити наші Су-24, або працювати в парі з ними. Такі літаки можна використовувати для ударів по наземних об’єктах. На сьогодні відомо, що Франція готова передати Україні 20 Міражів-2000.

На думку військового експерта, Україна може зосередитися на двох типах літаків: Mirage 2000 та F-16.

– Якраз міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрем і мав рацію, коли заявив, що Україні спочатку потрібно отримати F-16 та Міражі, бо ще Gripen – то буде занадто. Тут краще зробити акцент на двох типах літаків. А якщо в нас будуть можливості та потужності, то можна взяти і третій тип латка, але це лише за погодженням Повітряних сил Збройних сил України, – наголошує Олександр Мусієнко.

Він не виключає, що перші літаки Міраж-2000 можуть надійти до України вже на початку 2025 року.

Умови експлуатації F-16 в Україні

Олександр Мусієнко вважає, що перед Україною не стоятиме питання в інфраструктурі та обслуговуванні винищувачів F-16, бо ми пристосуємося до всього.

За його словами, наприклад, Gripen не такий примхливий, він подібний до радянського типу літаків, може сідати на автострадах. Тому ми будемо робити все для того, щоб забезпечити умови експлуатації для будь-якого типу літака, який визначать Повітряні сили – у нас немає іншого виходу.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-04 08:37:06