Україна і світ

Тепер це реальність: Зеленський підтвердив передачу F-16 Україні

Прибуття західних багатоцільових винищувачів F-16 в Україну знаменує собою “нову главу” в розвитку українських ВПС.

Про це заявив у неділю президент Володимир Зеленський на авіабазі під Києвом, слова якого наводить CNN.

Зеленський підтвердив F-16 в Україні

Тим самим український лідер уперше підтвердив, що бойові літаки F-16 дійсно вже перебувають на території країни.

Зараз дивляться

Україна від самого початку війни закликала союзників передати їй омріяні винищувачі, щоб захистити своє небо від атак РФ.

– Ми провели сотні зустрічей і переговорів, щоб посилити можливості нашої авіації та ППО. Ми часто чули відповідь, що це неможливо. Тепер це реальність. F-16 перебувають в Україні. Я пишаюся всіма нашими бійцями, які освоюють ці літаки і вже почали використовувати їх на благо нашої країни, – сказав президент.

За словами українського лідера, він вдячний партнерам, і особливо країнам, які першими прийняли заявку України на поставку літаків, – Данія, Нідерланди та Сполучені Штати.

– Зараз почалася нова глава в історії українських ВПС. Ми зробили багато для того, щоб ВПС України перейшли на новий стандарт авіації – західні бойові літаки, – сказав він.

Зеленський сказав, що не може прокоментувати конкретні бойові завдання і кількість F-16, які вже перебувають в Україні, але зазначив: “Поки що тієї кількості, яка є в Україні, і кількості пілотів, які вже пройшли навчання, недостатньо”.

Тим не менш, “ці винищувачі в нашому небі. Добре, що вони прибули і ми можемо їх використовувати. Принаймні, на сьогоднішній день я можу сказати вам відкрито, що ми можемо їх використовувати”, сказав він.

Очікується, що в Україну прибуде ще більше винищувачів F-16, і “багато наших бійців зараз проходять навчання і тренування”, сказав Зеленський.

– Я вірю, що партнери знайдуть можливість розширити майданчик для навчання наших пілотів та інженерів. Це дуже важливо для нас, – сказав український лідер.

Зазначимо, що на момент публікації цього матеріалу, публічних повідомлень Володимира Зеленського про F-16, поширюваного на офіційних майданчиках, не було.

Нагадаємо, у серпні минулого року, після кількох місяців лобіювання з боку Києва, США дали згоду на передачу Україні винищувачів F-16.

Напередодні медіа повідомляли, що нібито перші літаки F-16 прибули до України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-04 16:40:08