Україна і світ

Саміт миру у Швейцарії: повний текст комюніке

Понад 100 країн світу та міжнародних організацій зібралися у Швейцарії, де в період з 15 до 16 червня проходить перший Саміт миру, що має на меті обговорити шляхи припинення війни в Україні та досягти всеосяжного, справедливого і міцного миру.

Агентство Reuters опублікувало проєкт комюніке Саміту миру.

Спільне комюніке Саміту миру

Зазначається, що учасники Саміту миру обмінялися думками щодо шляхів досягнення справедливого і міцного миру на основі міжнародного права, включно зі Статутом ООН.

Зараз дивляться

– Ми підтверджуємо нашу прихильність утриманню від погрози силою або її застосування проти територіальної цілісності чи політичної незалежності будь-якої держави, принципам суверенітету, незалежності та територіальної цілісності всіх держав, включно з Україною, в межах їхніх міжнародно визнаних кордонів, – ідеться в тексті комюніке.

Основні пункти комюніке Саміту миру:

  • Будь-яке використання ядерної енергії та ядерних установок має бути безпечним, надійним, охоронюваним та екологічно безпечним. Українські АЕС, включно із Запорізькою АЕС, мають працювати під повним контролем України. Будь-які погрози або застосування ядерної зброї в контексті війни проти України неприпустимі.
  • Глобальна продовольча безпека – має бути вільне, повноцінне і безпечне торговельне судноплавство, а також доступ до морських портів у Чорному та Азовському морях. Атаки на торгові судна в портах і на всьому шляху проходження, а також на цивільні порти і цивільну портову інфраструктуру неприйнятні.

– Продовольча безпека в жодному разі не повинна ставати зброєю. Українська сільськогосподарська продукція повинна безпечно і безперешкодно постачатися в зацікавлені треті країни, – йдеться в тексті комюніке Саміту миру.

  • Усі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну. Усі депортовані та незаконно вивезені українські діти, а також решта громадян України, які були незаконно затримані, мають бути повернуті в Україну.

У комюніке Саміту миру також вказується на необхідність участі Росії в майбутніх діалогах: Ми вважаємо, що досягнення миру вимагає участі та діалогу між усіма сторонами.

Зазначається, що досягнення миру в Україні має ґрунтуватися на Статуті ООН, включно з принципами поваги до територіальної цілісності та суверенітету.

Війна в Україні, Саміт миру

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-16 10:22:09

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин