Україна і світ

в WSJ розповіли про їхню здатність закладати підводні міни

Морські дрони СБУ Sea Baby, розроблені для боротьби з Росією, стали частиною революції в сучасній війні. Завдяки здатності закладати підводні міни вони вразили щонайменше чотири кораблі Чорноморського флоту РФ поблизу тичасово окупованого Криму.

Про це пише видання The Wall Street Journal.

Роль морських дронів СБУ Sea Baby у війні з РФ

– Україна потопила або пошкодила близько двох десятків російських кораблів різного розміру, використовуючи безпілотники з вибуховими пристроями або міни, що доставляються низькоплавучими суднами розміром з невеликий рибальський човен. Морські безпілотники завдали серйозної шкоди мосту з Росії до окупованого Криму, який вона використовувала для постачання своїх сил в Україну, – йдеться в публікації.

Зараз дивляться

Це змусило росіян побудували більші бар’єри на вході до порту в Севастополі, що практично унеможливлювало удари з морських безпілотників, тому в СБУ придумали альтернативу – закладання морських мін.

Так звані донні міни, які виготовлені з пластику і важать близько 180 кг, дуже важко виявити, оскільки вони занурюються в мул під мілководді і використовують акустичні та електромагнітні датчики.

За даними видання, протягом півтора місяця профільна команда СБУ  відстежувала маршрути морських кораблів і цивільного транспорту, перш ніж відправити Sea Baby для встановлення двох мін.

В результаті – 14 вересня ракетний корвет Самум підірвався на одній з мін, яка зробила діру в його кормі. Човен й досі перебуває на ремонті в сухому доці.

Протягом наступних тижнів SeaBaby встановили ще близько 15 мін. Під час одного з походів, виявлений трьома патрульними катерами класу Раптор, дрон відкрив вогонь з гранатомета у відповідь, вразивши вороже судно.

А 11 жовтня вибух розірвав борт великого патрульного корабля Павло Державін під час входу у Севастопольську бухту.

Це судно 13 жовтня окупанти хотіли відправити для ремонту в інший порт, але під час виходу з бухти його натрапив на міну.

Великий буксир, відправлений на порятунок корабля, також натрапив на міну, і його довелося буксирувати назад у порт.

За кілька днів вибухнув також сучасний протимінний корабель Володимир Козицкий – один з двох, що стоять на озброєнні Росії.

Місяць тому голова СБУ Василь Малюк вперше підтвердив, що морські дрони Sea Baby оснащені системами Град – це дає можливість ефективно обстрілювати ворога з моря.

Вперше Sea Baby, оснащений реактивними системами залпового вогню Град, використали у грудні 2023 року.

Джерело: The Wall Street Journal

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-24 12:31:16