Україна і світ

Що варто врахувати, готуючись до партнерських пологів і чого від них очікувати: розказує гінекологиня

Дослідження показують, що участь партнера в пологах покращує загальний стан як жінки, яка народжує, так і немовляти.

Як це відбувається, хто може бути поруч та як до цього підготуватися, розповідає акушерка-гінекологиня Фатіма Хананова.

З чого почати підготовку до пологів

– Передусім, партнеру слід заздалегідь проговорити з майбутньою мамою, яку саме підтримку вона б хотіла отримати та в якому вигляді, – починає розмову Хананова.

Не менш важливо обговорити й визначити кордони партнера: що саме жінка не хоче, щоб він робив, чи що він не готовий робити – приміром, перерізати пуповину.

Зараз дивляться

Це надасть обом партнерам більше впевненості під час пологів.

– Обговоріть план пологів між собою та спільно з лікарем. Для ліпшої підготовки можна спільно відвідувати спеціальні підготовчі курси, – наголошує акушерка.

Тримати за руку і говорити лагідні слова

Найголовніше, каже лікарка, постійно бути поруч, навіть просто потримати жінку за руку, щоб створити позитивну атмосферу для неї в пологовій залі.

Коли біль від перейм посилиться, варто говорити жінці добрі лагідні слова, компліменти, підбадьорювати, хвалити її, тримати за руку.

Ці прості дії можуть неабияк підтримати майбутню маму, допомогти почуватись їй комфортніше та впевненіше.

– Слова мають силу. Скажіть, як сильно ви її любите, і що вона точно все зможе. Також поважайте її бажання, якщо вона попросить помовчати, – підкреслює акушерка.

Що робити, якщо перебіг пологів ускладнився

Немає двох однакових пологів. Ви можете ретельно підготуватись і продумати все-все. Проте може статися, що в певний момент необхідно буде швидко змінити план ведення пологів та приймати рішення на основі медичних порад в інтересах майбутньої мами та її дитини.

Якщо таке трапиться, гінекологиня радить партнеру допомогти зрозуміти породіллі, що відбувається, продовжуючи підбадьорювати та заспокоювати її. Це дозволить жінці відчувати, що ситуація не вийшла з-під контролю.

Лікарка наголошує, жінка може відмовитись від присутності партнера на пологах, навіть якщо попередньо домовлялася про них. Може замість партнера запросити маму чи іншу близьку людину.

Треба з розумінням поставитися до цього її рішення і не наполягати та не вимагати пояснень.

Джерело: Бережи себе

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-24 12:51:16