Україна і світ

Коли цвіте липа у 2024 році в Україні: терміни

Липа – доволі поширене дерево в Україні. Впізнати її можна за п’янким, солодким ароматом та великою кількістю суцвіть.

Липа використовується в медицині для виробництва різноманітних препаратів, дієтичних добавок, в косметології для догляду за шкірою, а також в народній медицині.

Цілющими вважаються чай, настої та відвари з липи, бо її квіти містять вітамін C (аскорбінову кислоту), фенольні сполуки та ефірні олії.

Зараз дивляться

Напої, приготовані з липи, підтримують імунну систему, зменшують запалення, допомагають при розладах шлунково-кишкового тракту та мають заспокійливий ефект.

Але щоб встигнути зібрати цілющу рослину, необхідно знати, коли цвіте липа в Україні у 2024 році. Детальніше про терміни цвітіння читайте на Фактах ICTV.

Коли цвіте липа в Україні: терміни

Цвітіння липи починається зазвичай у липні. Через це другий місяць літа й отримав свою назву. Проте у 2024 році через теплу весну липа почала квітнути раніше – у червні.

Період, коли цвіте липа, залежить від кліматичних умов та сорту рослини. Тобто різні види липи цвітуть у свій час. Цвітіння може починатися з середини червня й тривати до середини липня.

Період цвітіння продовжується близько десяти днів, а в прохолодну погоду — до двох тижнів.

Фото: Рixabay

Як правильно збирати липу

Дізнатися, коли цвіте липа, не важко через чудовий солодкий аромат.

Збирання лікарського засобу має свої особливості:

  • Липу збирають тільки під час цвітіння. Суцвіття, зібрані в інший час, не принесуть бажану користь.
  • Не варто збирати пошкоджені пожовклі суцвіття, на яких міститься іржа або потемнілі приквітки, а також рослини, уражені шкідниками та хворобами.
  • Збирати рослини краще в суху, сонячну погоду. Найкращий час для заготівлі сировини — опівдні. Не варто це робити після дощу або в рясну росу.
  • Не збирайте багато липового цвіту. Для родини достатньо приблизно 1 кг сировини на рік.

Збирати сировину необхідно тільки тоді, коли липа цвіте. Коли дерева відцвітають, квітки вже непридатні для збору, оскільки під час сушіння вони буріють й кришаться.

Щоб зіьрати липу, необхідно обережно відокремити суцвіття від гілочок разом з приквітковим листям і розкласти тонким шаром у темному добре провітрюваному приміщенні. Сухі суцвіття можна зберігати у скляних банках або паперових пакетах приблизно 2 роки.

Зверніть увагу, липа може вбирати в себе токсичні речовини, тому її необхідно збирати в екологічно чистому місці, якомога далі від доріг, промислових підприємств, автомагістралей тощо.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-24 13:46:05

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин