Суспільне мовлення

Розкрадання газу на Львівщині: нардепу Дубневичу заочно обрали запобіжний захід

Сьогодні, 13 листопада, Вищий антикорупційний суд заочно обрав запобіжний захід депутату Ярославу Дубневичу, якого підозрюють у розкраданні газу на 2,1 млрд грн. Нардепу призначили тримання під вартою.

Про це повідомили на Facebook-сторінці Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

За даними САП, слідчий суддя ВАКС підтримав пропозицію прокурора та заочно обрав Ярославу Дубневичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Нардепа не було в залі суду. Наразі він перебуває у міжнародному розшуку.

“Після затримання підозрюваного та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу”, — йдеться у повідомленні.

Як пояснювала раніше адвокатка нардепа, Дубневич перебуває за кордоном на лікуванні. При цьому вона не надала інформацію, де саме.

Що відомо про справу розкрадання газу

Ярослава Дубневича підозрюють в організації схеми з розкрадання природного газу на 2,1 млрд грн. До організації схеми залучили підприємства на Львівщині.

Як встановили детективи НАБУ, “пільговий” газ Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ використали у власній господарській діяльності для виробництва електроенергії. Надалі її реалізували ДП “Енергоринок” за ринковою ціною. Таким чином отримали незаконний дохід у сумі понад 3,5 млрд грн.

Народний депутат Ярослав Дубневич — шостий підозрюваний у межах цієї справи. Його дії кваліфікують за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України. Це організація злочину, розтрата чужого майна у великих розмірах, вчинена у змові та відмивання грошей.

Іншим учасникам схеми повідомили про підозру у січні 2018 року (епізод щодо розкрадання газу на 1,4 млрд грн) та у серпні 2020 року (епізод щодо розкрадання газу на 729,8 млн грн).

Обвинувальні акти стосовно п’яти учасників схеми скерували до суду, а на цілісні майнові комплекси “Новороздільська ТЕЦ” та “Новояворівська ТЕЦ” вартістю близько 800 млн грн наклали арешт.

Що відомо про справу заволодіння грошима “Укрзалізниці”

У лютому 2022 року у САП повідомили, що скерували до суду обвинувальний акт щодо 9 людей, серед яких народний депутат України 9 скликання та колишні посадовці Філії “Центр забезпечення виробництва” ПАТ “Укрзалізниця”. Їх обвинувачували у незаконному заволодіння грошима Укрзалізниці на суму 93 млн грн. Мова про депутата Ярослава Дубневича.

За даними слідства, діючи у змові, посадовці “Укрзалізниці” та народний депутат із залученням підконтрольних йому підприємств-посередників, організували проведення процедур відкритих торгів із закупівлі стрілочних переводів, запасних частин до них та комплектів роздільного скріплення.

“Незважаючи на те, що ПАТ “Дніпропетровський стрілочний завод” є єдиним виробником стрілочної продукції на території України, переможцями торгів стали дві компанії-посередниці. Цікавим виявився факт того, що бенефіціарним власником однієї з цих компаній виявився народний депутат”, — повідомили у квітні 2020 року у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Внаслідок цього підприємство впродовж 2015-2017 років переплатило за постачання цих товарів 93 млн грн.

Обвинуваченому інкримінують ч.5 статті 191 КК України — привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Санкція статті передбачає покарання — позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Також Ярослава Дубневича підозрюють в організації заволодіння майном держави на суму понад 2,1 млрд грн. Йдеться про природний газ. Вранці, 17 жовтня, НАБУ на своїй сторінці у Facebook повідомило, що оголосило у розшук народного депутата Ярослава Дубневича.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Тоді помічник-консультант народного депутата Марія Симоненко повідомила Суспільному, що наразі коментарів не надають, ситуацію не коментують.


Джерело: Суспільне мовлення України