Суспільне мовлення

“Проти мене ширять провокацію”: Фаріон відреагувала на затримання студента з Криму

Ексдепутатка та мовознавиця Ірина Фаріон відреагувала на новину про те, що російська ФСБ затримала проукраїнського студента з Криму. Це трапилось після того, як вона опублікувала у соцмережах скріншот електронного листа з особистими даними юнака. Попри те, що у листі кримчанин вказав, що навчається у Сімферополі, науковиця заявила, що не знає, звідки люди, які її підтримують.

Реакцію на ситуацію Ірина Фаріон опублікувала на Telegram-каналі.

“Бачу, що ширять чергову провокацію проти мене, начебто через мене затримано якогось студента. Панове. Не ведіться на гебістську тактику ворога. Мене підтримують сотні людей, і я їм за це вдячна. Поза тим, я не можу знати, звідки ці люди. Але я знаю, що тільки нашою відкритою публічною боротьбою можемо перемогти ворога всередині країни. Борітеся — поборете”, — заявила мовознавиця.

У пресслужбі Львівського національного університету “Львівська політехніка”, де викладає Ірина Фаріон, повідомили, що створили робочу групу щодо цієї ситуації. Вона працюватиме до 22 листопада.

У листі до Ірини Фаріон кримчанин Максим Глєбов висловив підтримку мовної політики науковиці. А також заявив, що чекає на ЗСУ в рідній Керчі та Сімферополі, де зараз навчається на 1 курсі. Юнак додав вірить, що Україна переможе Росію, а мова — “язык”. Відповідний скріншот з іменем, прізвищем та місцем навчання юнака Фаріон опублікувала у соцмережах та відмовилась його приховати після критики.

Завдяки скріншоту невдовзі росіяни ідентифікували студента та висловили науковиці подяку. Проросійський блогер Олександр Таліпов у своєму Telegram-каналі “Крымский СМЕРШ” повідомив, що хлопця затримали. На відео, що виклали окупанти, Глєбов зізнається у тому, що написав цей лист. Він також зазначає, що знаходиться у так званому “Центрі по боротьбі з екстремізмом”, а також зрікається від своїх слів після проведеної “інтелігентної бесіди”.

Реакція представників української влади

“Щодо інциденту з громадянкою України Фаріон. Це ницість, і злочин, викладати назагал повідомлення, від людини, яка пише тобі з тимчасово окупованої території”, — наголосила постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева.

Також вона зазначила, що щодня спілкується з громадянами в окупованому Криму, проте “мені ніколи б і в голову не прийшло виставити в публічний простір особисту переписку, наражаючи людину на небезпеку”.

“Як Представник Президента України в АР Крим буду вчиняти дії, щоб притягнути до відповідальності за означені дії дану громадянку”, — підсумувала Ташева.

Тим часом уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець, що вчинок Ірини Фаріон є не тільки втручанням у приватне життя особи, але і спричинило загрозу особистої безпеки та життя студента.

“Народний депутат ВРУ 7 скликання і мала б знати про важливість захисту персональних даних. Однак, ця людина публічно надала прізвище, ім’я, місце навчання хлопця, які дали змогу росіянам ідентифікувати цього студента. До того ж не є таємницею факт тиску окупаційної адміністрації у Криму на людей, які дотримуються проукраїнських поглядів”, — йдеться у повідомленні омбудсмена у Telegram-каналі.

Лубінець додав, що за фактом розголошення конфіденційної інформації він звернувся до Служби безпеки України для належного реагування.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Аби дії громадянки України проаналізували належним чином і надали юридичну оцінку. Ніхто не повинен нехтувати безпекою інших громадян!” — підсумував він.

Що відомо про скандал з Іриною Фаріон

  • 5 листопада вийшов ефір програми “Рандеву з Яніною Соколовою”, де філологиня Ірина Фаріон розкритикувала російськомовних українських військових, зокрема з Третьої штурмової бригади (створена на базі добровольчого формування “Азов”). Вона сказала, що не може назвати їх українцями.
  • Вранці 7 листопада після інтерв’ю з мовознавицею уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець написав, що звернувся до Національної поліції України, СБУ та Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо дискримінації. Лубінець прямо не назвав прізвища Фаріон, однак його заява з’явилася на тлі скандалу з нею, який зараз обговорюють у соцмережах.
  • Також на одному із корпусів Львівської політехніки наклеїли листівки із закликами звільнити Ірину Фаріон, яка викладає у цьому навчальному закладі.
  • На сайті Львівської політехніки оприлюднили офіційну позицію навчального закладу. Там уточнили, що Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом.
  • 9 листопада у Міністерстві освіти та науки України відреагували на скандал з професоркою Львівської політехніки Іриною Фаріон. І заявили, що підтримують вимоги студентів не співпрацювати з людьми, які не поважають захисників та захисниць. При цьому додали, що рішення про призначення та звільнення працівників ухвалює виш.


Джерело: Суспільне мовлення України