Суспільне мовлення

Польські фермери продовжують блокаду п’яти пунктів пропуску: що кажуть українські водії

Вранці, 12 лютого, польські протестувальники поновили блокування пункту пропуску “Медика-Шегині”. Також заблокували рух на ПП “Долгобичув-Угринів” та “Зосін-Устилуг”. Крім того, з 9 лютого тривають страйки на ПП “Гребенне-Рава-Руська” та “Дорогуськ-Ягодин”.

Про те, що відбувається на кордоні, Суспільному розповіли українські водії.

Через пункт пропуску “Медика-Шегині” в Україну заїжджають вантажівки. За словами водія Андрія Романчука, зараз контроль проходять ті водії, які встигли заїхати на територію пункту пропуску до відновлення блокування кордону. Його колеги не встигли і залишились у черзі зі сторони польської Медики.

“Я приїхав сюди ще о 8 ранку, поки документи робив. А блокада стоїть. Там хлопці навезли ковбаски собі, розпалили вогонь. Ну а що їм робити?” — каже водій вантажівки.

За словами Андрія Романчука, не пропускають вантажівки в обидва боки.

Андрій Романчук. Фото: Суспільне Львів

Водій вантажівки Богдан Сугоняк прямує до Польщі. Чоловік пройшов український прикордонний контроль, не встиг до блокади перетнути польський і, каже, тепер готується стояти у черзі, що утворюється через блокування.

“Трохи не встиг. А тепер скільки тут стояти? І що робити? Бо в Польщі дороги вузькі, там не станеш біля магазину в селі. Тому села проїжджаєш. А що їсти? Хоч білок по лісі лови”, — говорить Богдан Сугоняк.

Богдан Сугоняк

Богдан Сугоняк. Фото: Суспільне Львів

Пункт пропуску “Рава-Руська” поляки блокують із п’ятниці. Організатори протестів заявляють, що виступають проти через рішення Єврокомісії щодо імпорту агропродукції не з країн ЄС. Погоджуються лиш на транзит та проти, аби українські фермери збували її у Польщі. Водій вантажівки Роман Кулик зазначає, що методи, які обирають протестувальники, неприпустимі.

“Страйкувати можна по-різному: на рівні влади, а не на рівні водіїв. Щоб машини різати, продукцію висипати!” — наголошує Роман Кулик.

Роман Кулик

Роман Кулик. Фото: Суспільне Львів

Також заблокували рух біля пункту пропуску “Долгобичув-Угринів”. Ще блокують два ПП, що суміжні із сусідньою Волинською областю.

Не пропускають поляки лиш вантажівки. Легкові авто та автобуси не блокують, розповів в ефірі “Суспільне. Спротив” речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

“Блокувальники, за інформацією від польських колег, зазначали ще раніше, що вони не ускладнюють рух для гуманітарних вантажів та інших важливих вантажів, що слідують в Україну, але, чи дотримуються вони цього, адже всі дії відбуваються на території Польщі, то мені складно дати оцінку”, — додає Андрій Демченко.

Що відомо про блокування польсько-українського кордону

6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску “Краківець-Корчова”, “Ягодин-Дорогуськ” та “Рава-Руська-Гребенне”.

Асоціація “Укравтопром” із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

23 листопада до страйків на кордоні долучилися польські фермери, які протестують на пункті пропуску “Шегині — Медика”.

Польські перевізники 11 грудня припинили страйк на пункті пропуску “Ягодин — Дорогуськ”. Митниця запрацювала у звичному режимі, пропуск вантажівок відновили в обидва боки.

Того ж дня перед пунктом пропуску польська вантажівка знову заблокувала рух. Після попередження від польських правоохоронців фуру прибрали.

З 15:00 години 18 грудня польські перевізники знову заблокували рух вантажівок на міжнародному пункті пропуску “Ягодин-Дорогуськ”.

З 6 січня у Польщі відновили рух вантажівок дорогою до прикордонного пункту пропуску “Медика – Шегині”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

9 лютого польські фермери розпочали страйк на пунктах пропуску “Медика-Шегині”, “Гребенне-Рава-Руська” та “Дорогуськ-Ягодин”. 10 лютого пункт пропуску “Медика-Шегині” — розблокували.


Джерело: Суспільне мовлення України