Україна і світ

Ожина на зиму: рецепти смачних заготовок

Хто не любить ці чорні соковиті ягідки, які так чудово смакують навіть з куща? Але зима не за горами, і треба подумати, як зберегти усю користь до холодів.

Ожина багата на вітаміни, антиоксиданти, харчові волокна, органічні кислоти і мінеральні речовини, необхідні нашому організму. Включивши її до раціону, можна не тільки збагатити організм корисними речовинами, а й покращити загальний стан здоров’я та підвищити імунітет.

Ожина на зиму рецепти

Тож тема сьогоднішнього матеріалу – ожина на зиму. Ми підготували перевірені часом рецепти смачної заготівлі з ожини. Готувати будемо ожину у власному соку, мармелад, ожинове варення та вино і навчимося правильно заморожувати ожину на зиму.

Ожина – ягода ніжна, а тому і з нею треба поводитися обережно. Спочатку ретельно перебираємо ягоди. Видаляємо листочки, гілочки та інші зайве.

Ожина у власному соку

Це, мабуть, один із найкращих способів заготівлі ожини на зиму. Чудовий смак, аромат та приємна кислинка не залишать байдужими нікого.

Інгредієнти:

  • ожина (стиглі ягоди) – 1 кг
  • цукор – 300 г
  • сік лимона – 1 ст. л.

Приготування:

  1. Ягоди викладаємо у миску та посипаємо цукром. Потім злегка перемішуємо і поміщаємо у холодильник на 6 годин. Можна на ніч.
  2. Беремо каструлю. Поміщаємо на неї друшляк і відкидаємо ягоди. Даємо соку стекти.
  3. Ягоди перекладаємо у стерилізовані банки, а сік ставимо на плиту, додаємо сік лимона та доводимо до кипіння, але не кип’ятимо.
  4. Вливаємо сік і банки з ягодами та накриваємо банки стерилізованими кришками.
  5. Банки з ожиною у власному соку ставимо у каструлю, застелену тканиною. Вливаємо воду. Стерилізуємо близько 15 хвилин після закипання води. Потім одразу закатуємо.

Взимку можна прикрашати будь-яку випічку чи й просто ласувати з банки.

Що приготувати з ожини на зиму, щоб і чай можна було приготувати та до ранкових млинців та панкейків подати? Ожинове варення – найкращий варіант!

Варення з ожини: рецепт

Рецепт варення зовсім не складний, а результат дуже вам сподобається!

Що знадобиться:

  • ягоди ожини – 1 кг
  • цукор – 1 кг
  • лимонна кислота – дрібка

Приготування:

  1. Ягоди перебираємо, викладаємо у каструлю і посипаємо цукром. Залишаємо, щоб ожина гарно пустила сік.
    Потім поміщаємо ємність з ягодами на плиту і доводимо до кипіння. Варимо, за необхідності знімаючи пінку, 5 хвилин.

Продовження рецепта тут.

Мармелад з ожини

Інгредієнти:

  • ожина – 600 кг
  • цукор – 400 г
  • лимонна кислота – дрібка
  • вода – 200+100 мл
  • агар-агар (сила гелю від 900) – 20 г

Приготування:

  1. Підготовлені ягоди викладаємо у каструлю та вливаємо 200 мл води. Готуємо, після закипання води, близько 5 хвилин.
  2. Потім переливаємо на сито та розтираємо, видаляючи кісточки.
  3. У сотейник вливаємо 100 мл води та всипаємо цукор. Варимо сироп близько 20 хвилин.
  4. У сироп перекладаємо ягідну масу та перемішуємо. Доводимо до кипіння, вогонь зменшуємо і варимо 10 хвилин. Пінку знімаємо.
  5. В невелику склянку викладаємо 1 ст. л. гарячої ягідної маси та вливаємо 3 ст. л. води. Перемішуємо, всипаємо агар-агар і ще раз перемішуємо.
  6. Отриману масу викладаємо до ягідної, гарно перемішуємо і варимо 1 хвилину.
  7. Переливаємо мармелад у форму і залишаємо за кімнатної температури на 2 години, а потім у холодильнику ще на 1-2 години.

Що приготувати з ожини на зиму за лічені хвилини? Просто заморозити ягоди будь-яким зручним для вас способом.

Ожинове вино

Ягоди перед приготування мити не можна. Це важливе правило для будь-якого вина з ягід.

Інгредієнти:

  • ягоди стиглі – 6 кг
  • вода – 8 л
  • мед (бажано квітковий) – 0,5 л
  • цукор – 3 кг

Приготування:

  1. Ягоди гарно розминаємо товкачкою у зручній ємності до стану пюре. Блендером користуватися не варто. Він занадто подрібнить кісточки і технологія приготування буде порушена.
  2. Ягідне пюре викладаємо у скляну банку.

Продовження рецепта тут.

Як заморозити ожину на зиму

Це найпопулярніший спосіб зберегти ожину на зиму. Просто, швидко і дуже смачно! Все, що нам знадобиться, підготовлена перебрана ожина.

Ожина з цукром на зиму в морозилці

Спосіб 1

Ягоди ожини заморожені цілими

  1. Промиті ягоди розкладаємо на паперовий рушник і залишаємо на 20 хвилин.
  2. Розкладаємо ожину на піддон для заморозки.
  3. Поміщаємо у морозилку на 2 години.
  4. Ягоди дістаємо та перекладаємо у будь-які зручні ємності для зберігання у морозилці.

Спосіб 2

Ожина з цукром на зиму

Для заморозки на 1 кг ягід беремо 800 г цукру.

  1. Промиті ягоди пропускаємо через м’ясорубку чи розминаємо товкачем.
  2. Ожинове пюре посипаємо цукром, перемішуємо і залишаємо на 15-20 хвилин.
  3. Викладаємо у пластикові контейнери та ставимо на зберігання у морозилку.

Ожина на зиму – це дуже смачно та корисно. Обирайте рецепт і нумо готувати. Зима вам скаже – дякую. Бережіть себе та свої запаси!

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-10 14:45:08