Україна і світ

Огірки гірчать: чим підгодувати та як це зробити

Огірки відмінно втамовують спрагу, тож влітку займають поважне місце серед овочів на обідньому столі. Особливо цінно, коли городня культура вирощена на власному городі, а отже не містить пестицидів та інших небезпечних для здоров’я людини речовин. Однак, що робити, якщо замість солоденького та хрумкого огірка отримуємо гіркий присмак у роті? Про це Факти ICTV поговорили з нашим постійним експертом з рослин Олексієм Колесником та спитали, чим підживити огірки, щоб не гірчили.

Огірки гірчать: причини

А щоби запобігти такій ситуації у майбутньому та не ласувати гіркими огірками, потрібно встановити причину її появи у городній культурі. Найпоширеніша  з них – неправильна схема поливу.

Справа у тому, що тропічний характер рослини передбачає наявність завжди злегка зволоженого ґрунту. В умовах посушливого і спекотного літа огірки починають потерпати від нестачі вологи – їм необхідна велика кількість води для життя.

Зараз дивляться

– У більшості випадків огірки стають гіркими через нестачу вологи, у суху, спекотну погоду. Такі умови призводять до стресу рослин і стимулюють вироблення кукурбітацину – речовини, яка й надає гіркоти, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Зазначимо, що ця речовина має чимало корисних властивостей – чинить протипухлинну дію, анальгетичний вплив, володіє протизапальною активністю, посилює секрецію жовчі в організмі, підвищує апетит і навіть сприяє схудненню. Однак гіркі огірки, навряд чи, захочеться їсти навіть за такого переліку користі, тож далі поговоримо про особливості та важливі аспекти запобігання цієї ситуації.

Найбільше глікозиду кукурбітацину у молодих плодах, з їхнім розвитком рівень речовини падає. Крім того, вона руйнується під час маринування чи консервації.

Фото: Depositphotos

Як уже зазначалося, кількість глікозиду кукурбітацину зростає через стрес, якого зазнає рослина. І чинником-провокатором може бути не лише неправильний полив, а й інші аспекти. Так, різке коливання температури або тривалий холод теж є незвичними умовами для огірків, тому в них з’являється неприємна гіркота.

Застосування холодної води під час поливу також викликає стрес у огірків і вони стають гіркими та несмачними. Тож обов’язково зволожуйте рослину теплою водою – температура має бути не меншою від 20-22 градусів. Також не забувайте відстоювати її. Якщо немає теплої води, її кип’ятять і розбавляють.

Гіркота в огірках з’являється і через нестачу певних мікроелементів або їхній надлишок.

Огірки гірчать: чи можна виправити ситуацію

Оскільки процес накопичення глікозиду кукурбітацину в огірках є незворотнім, то позбутися гіркоти у плодах не вдасться.

– На жаль, процес накопичення речовини, що спричиняє гіркоту, незворотній, – наголошує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Але, щоб мінімізувати гіркоту в огірках, можна обрізати краї плодів, де зазвичай концентрується найбільше кукурбітацину.

Чим підживити огірки, щоб не гірчили

Як уже писали вище, якщо огірки вже виросли гіркими, змінити ситуацію ви не зможете. Проте необхідно запам’ятати на майбутнє, що підживлення грає важливу роль у розвитку рослини.

Найбільше огірки під час свого росту потребують азоту. Проте його надлишок, застерігає Олексій Колесник, також може стати причиною гіркоти.

– Огірки потребують балансу всіх основних мікроелементів. Надлишок азоту може також стимулювати вироблення гіркоти, – додає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Тож тут важливо підживлювати огірки тими добривами, які мають у своєму складі калій і магній у рівномірних пропорціях.

– Тому важливо використовувати добрива, які містять калій і магній у рівномірних пропорціях, так калій сприятиме кращому засвоєнню води з поживними речовинами і, відповідно, допоможе впоратися зі стресом, – говорить наш постійний експерт з рослин.

Чим підгодувати огірки, щоб вони не гірчили: народні засоби

Для підживлення огірків городники використовують гній, курячий послід або трав’яне добриво.

Для приготування природного добрива розведіть гній у воді у пропорції 10:1.

  • Курячий послід

Якщо досі не знаєте, чим підгодувати огірки, щоб не гірчили, візьміть курячий послід і розведіть у воді у пропорції 20:1.

  • Трав’яне добриво

Вода та трав’яне добриво у співвідношенні 10:1 стануть гарним підживленням для огірків, щоб вони не були гіркими.

Однак не забувайте про магній і калій. Народні підживлення, як правило, чергують із мінеральними добривами.

Огірки гірчать: як цьому запобігти

Для уникнення гіркоти мінімізуйте стрес рослин, зокрема забезпечте оптимальний полив. Так, якщо погода на дворі спекотна, ґрунт варто зволожувати щодня у першій половині дня, найкраще вранці.

Полив города, вода, город, догляд за рослинами

Фото: Unsplash

На кожну рослину витрачають до 10 літрів води. А коли стовпчики термометрів  показують 35 градусів і вище, кількість рідини необхідно збільшити до 15 літрів на кущ. Якщо на вулиці похмура погода, ґрунт зволожують раз на два-три дні. Тут необхідно дивитися на загальну вологість землі – не допускайте її пересихання.

– Для уникнення гіркоти мінімізуйте стрес рослин, забезпечивши оптимальний полив, збалансоване підживлення, комплексний захист від шкідників і хвороб, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Також важливо дотримуватися сівозміни огірків – не висівайте їх після інших гарбузових.

 – Як і для всіх культур, дотримуйтеся сівозміни огірків, тобто не висівайте їх після інших гарбузових, – додає Олексій Колесник.

У спекотні, посушливі дні встановіть затінювальні сітки над огірками, це значно зменшить їхній перегрів. Однак пам’ятайте, що надмірно густа тінь також є причиною появи гіркоти в огірках. Городній культурі потрібне розсіяне світло. Це сприятиме тому, що плоди зростатимуть смачними та солоденькими.

До речі, часто зібрати гарний врожай огірків не дають кліщі, які оселяються на рослині. Факти ICTV писали, чим обробити городню культуру та як запобігти їхній появі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-27 14:12:07