Суспільне мовлення

Останнє бажання: на горі Парашка створили прихисток для туристів на честь загиблого на війні пластуна

На найвищій горі Сколівських Бескидів Парашці створили гірський прихисток в пам’ять про львівського пластуна та військового Тараса Гаврилишина. Чоловік загинув 1 листопада 2022 року на підступах до Херсону.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

За словами координаторки проєкту Юлії Гвоздович, Тарас Гаврилишин належав до пластового куреня “Чорноморці”. Чоловік загинув, захищаючи Україну.

“Понад усе Тарас любив мандри, море та гори. Також був провідним інструктором Пласту із астрономії та морської навігації, членом екіпажу козацької “Чайки”. Найбільшою мрією та останнім проханням пластуна, яке він озвучував побратимам, було спорудження колиби біля гори Парашка”, – каже Юлія.

Будівництво прихистку. Фото Романа Балука

Щоб втілити цю ідею, збирали гроші серед волонтерів, активістів, проводили благодійні розпродажі. Значну частину вартості покрили пластуни з діаспори, зокрема зі США, а також родина захисника.

“Більше ніж 500 тисяч гривень зібрали через спільнокошт, вікна та двері подарувала пластунам приватна компанія, частину дерева дав “Галсільліс”. На реалізацію проєкту не використали жодної гривні ані з місцевого, ані з державного бюджету”, — йдеться у повідомленні.

Будівництво було складним через те, що відбувалося на схилі гори, куди немає прямого доїзду. Тож майстри щодня виходили туди пішки. Також чималих зусиль потребувала доставка матеріалів. Її допомагали здійснювати волонтери, які працювали безоплатно.

Будівництво прихистку на горі Парашка

Будівництво прихистку на горі Парашка. Фото Романа Балука

Оселя розташована поруч з туристичним маршрутом 504, що на південному схилі гори. Будинок має безкоштовний вільний доступ. Там можна заховатися від вітру та дощу або перепочити. Прихисток розділений на три частини: тераса перед входом з краєвидом на Боржаву та Тростян; приміщення для туристів з триярусними лежаками на 8 людей; та службове приміщення лісників з двоярусними лежаками з окремим входом. Якщо розміститить на підлозі, то у притулку можуть перебувати до 16 людей.

За планами цей прихисток стане першим на Львівщині з числа майбутньої мережі. Над цим працюють друзі Тараса Гаврилишина та члени Львівського астрономічного товариства. А до річниці з дня народження захисника хочуть закупити мобільний телескоп та інші речі для організації астрономічних спостережень. Там планують проводити астрокемпи та інші події.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Після відкриття, яке відбудеться 25 листопада, туристичний прихисток передадуть на баланс Національного парку “Сколівські Бескиди” для подальшого догляду та експлуатації.


Джерело: Суспільне мовлення України