Суспільне мовлення

Оголосили переможця премії Лятошинського-2024: що про нього відомо

Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти 17 січня визначило, що львівський композитор Остап Мануляк став лауреатом премії імені Бориса Лятошинського-2024 за творчі досягнення протягом останніх 5 років.

Про це пише Міністерство культури та інформаційної політики.

Цього року на премію претендували шість композиторів: Кіра Майденберг-Тодорова, Роман Горобець, Сергій Горюнович, Остап Мануляк, Ірина Волнухіна та Євгенія Марчук.

У 2022 році композитор дав інтерв’ю групі музичних журналістів The Claquers. Тоді він казав: “Як митець я вірю в те, що Жак Атталі має рацію і музика та мистецтво загалом є сферою експерименту, в якій опрацьовуються нові моделі, які передбачають певні суспільні зміни. (…) музика і мистецтво є вкрай важливим двигуном, пальним для розвитку суспільства”.

Про премію імені Лятошинського

Премія Лятошинського присуджується щороку. Як ідеться на сайті Держмистецтв, кандидати можуть подати завершені музичні твори у жанрі академічного музичного мистецтва, які були написані та виконані протягом останніх 5 років, але не пізніше ніж за місяць до їхнього висунення на здобуття премії. Присуджується лише одна премія за одним із напрямів: окремий твір, творчий доробок у певному жанрі або творчі досягнення протягом останніх п’яти років. Переможець отримує 20 тисяч гривень.

Борис Лятошинський — український композитор, диригент і педагог, один з основоположників модернізму та експресіонізму в українській класичній музиці.

Хто такий Остап Мануляк

Це український композитор зі Львова, виконавець та ініціатор мистецьких проєктів. Він викладає у Львівській державній музичній академії імені Миколи Лисенка, де й сам навчався.

Двічі стипендіат програми Gaude Polonia, проходив навчання у Кракові. У 2009 році Мануляк захистив кандидатську дисертацію про сучасну українську сакральну музику.

Протягом 2018–19 року як стипендіат Програми Фулбрайта, реалізовував свій проєкт у Центрі комп’ютерних досліджень музики та акустики Стенфордського Університету в Каліфорнії, США. Лауреат премії імені Левка Ревуцького (2010), премії імені Миколи Леонтовича (2020), Міжнародного композиторського конкурсу імені Мирослава Скорика (2023).

Мануляк — співзасновник Мистецького об’єднання НУРТ, директор фестивалю електроакустичної музики VOX ELECTRONICA та керівник Експериментальної освітньої студії електроакустичної музики (EESEM) Львівської музичної академії.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв’язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]


Джерело: Суспільне мовлення України