Суспільне мовлення

Обшуки БЕБ в “!FESTrepublic” у Львові: позиція холдингу

Вчора, 17 жовтня, слідчі Бюро економічної безпеки провели обшуки в офісі ресторанного холдингу у Львові. Бізнесменів звинувачують в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах. У холдингу відреагували на обвинувачення.

Як розповів у коментарі Суспільному PR-директор “Холдингу емоцій !FESTrepublic” Тарас Маселко, обшуки у офісі холдингу на вулиці Старознесенській тривали понад 16 годин.

“Спочатку до нас просто вдерлися люди. Ми зрозуміли, що це люди, які приходили до нас їсти, сиділи-пили каву тижнями. Частина людей була зі зброєю, заблокували виїзди-виходи, людям сказали не покидати робочих місць, не користуватися комп’ютерами і телефонами. Так відбувалося до години часу, шок минув і люди почали користуватися телефонами, бо юристи підказали, що вони мають таке право”, — сказав Тарас Маселко.

Згодом, за словами PR-директора холдингу, почали випускати батьків, які мали забрати дітей з садочків. Під вечір почалися обшуки. Тарас Маселко підтвердив, що згідно з документами, обшуки тривали на підставі звинувачення в ухиленні від сплати податків.

Напередодні у БЕБ за підсумками обшуків повідомили, що підприємці ухилилися від сплати податків на суму понад 50 млн грн.

“Суму, яку вони опублікували, — це маразм, ми зрозуміли, що коли висловили позицію, показали ситуацію, отримали багато розголосу і підтримки. БЕБ зробили знимки з бухгалтерії — печатки і гроші, це те, з чим працює бухгалтерія у кожній компанії. Ми продовжуємо працювати, робота у площині діяльності закладів громадського харчування як діяльності ФОП-ів не є забороненою. Нам залишається в юридичній площині відстоювати свою позицію”, — каже PR-директор “Холдингу емоцій !FESTrepublic” Тарас Маселко.

Напередодні у пресслужбі БЕБ також заявили, що працівники холдингу отримували зарплату двома частинами. З першої (офіційної) частини сплачували податки, а іншу —отримували неофіційно.

“Це звинувачення має бути обґрунтоване. У нас діє презумпція невинуватості. Якщо є якісь докази, нехай їх зафіксують, покажуть у суді, і тоді ми це будемо обговорювати у юридичній площині”, — додає Тарас Маселко.

Бюро економічної безпеки у середу, 18 жовтня, повідомило, що за результатами обшуку детективи виявили та вилучили банківські картки, документи для нарахування заробітної плати, а також готівку.

“Детективи БЕБ виявили і вилучили 415 банківських карток, які належать співробітникам та найманим працівникам групи компаній; реєстри для поповнення банківських рахунків, документи щодо нарахування та виплати заробітної плати найманим працівникам; готівку: різні валюти в грошовому еквіваленті близько 8 000 000 грн”, — повідомили у БЕБ.

Там також додали, що саме здобуттям цих доказів було обумовлено проведення обшуку.

Що відомо про обшуки у холдингу “!FESTrepublic”?

17 жовтня 2023 року у холдингу “!FESTrepublic” провели обшуки слідчі БЕБ. Цю інформацію Суспільному підтвердив PR-директор “Холдингу емоцій !FESTrepublic” Тарас Маселко.

Як повідомили у пресслужбі Бюро економічної безпеки, до складу холдингу входять 60 ресторанів і торгових точок. Детективи зібрали докази, що близько 2000 працівників холдингу отримували зарплатню двома частинами. Перша – офіційна, мінімальна зі сплатою всіх обов’язкових платежів, а інша – неофіційна.

Таким чином, за даними БЕБ, компанія ухилялась від сплати військового збору, Єдиного соціального внеску та ПДФО. За попередніми даними, це завдало збитків держбюджету на понад 50 мільйонів гривень.

Крім того, за попередньою інформацією, заклади не використовували РРО під час розрахунків з клієнтами та отримували оплату від клієнтів готівкою. А після цього гроші передавали до головного офісу у Львові.

У приміщенні головного офісу детективи знайшли службову документацію з доказами нелегальних господарських операцій, готівку, чорнові записи та печатки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах. Слідство триває.


Джерело: Суспільне мовлення України