Україна і світ

Не передбачена для утримання військових: скандал навколо психлікарні в Одесі


Керівник психоневрологічного диспансеру в Одесі Станіслав Серветський пояснив незадовільні умови утримання військовослужбовців. За його словами, заклад не пристосований для військових, не вистачає фінансування та персоналу.

Стан диспансеру

За словами Станіслава Серветського, він очолив диспансер місяць тому. Медзаклад був у жахливому стані, ним ніхто не опікувався приблизно з 2005 року.

– Але ця лікарня не передбачена для утримання військових ні за кількістю ліжко-місць, ні за специфікою їжі, – пояснює Серветський.

Керівник диспансеру заявив, що через відсутність належного фінансування з боку МОЗ, персонал був змушений покривати потреби тим, що є: ліжко-місця були розгорнуті в авральному режимі в корпусах, які давно потребували ремонту.

Зараз дивляться

– Але в оперативному порядку щось вдалося зробити: поміняли вікна, двері, каналізацію, душові. Як змогли привели будівлю до ладу, щоб хоча б якось розмістити військових. Зрозуміло, що палати не дороблені, – каже медик.

Якість харчування

Також Серветський прокоментував ситуацію з якістю харчування військових у диспансері. Він зазначив, що існує специфіка приготування їжі для психічно хворих людей, через прийняття останніми певного роду ліків.

– Найбільша небезпека в тому, що пацієнти через препарати втрачають ковтальний рефлекс. Саме тому їжа для них пропарюється, проварюється. Навіть каші перетираємо на пюре, – каже керівник закладу.

Він зазначає, що така їжа не підходить військовим. Однак готувати окремо для них у диспансеру немає ні персоналу, ні можливостей. Це – суто технічна проблема.

Немає фінансування

За словами Серветського, забезпечення їжею військових і пацієнтів лікарні різниться фінансово. Однак, цього фінансування від міністерств немає.

– Річ у тім, що ми годуємо пацієнтів за цивільними розцінками, оскільки ми цивільна лікарня. Як МОЗ рекомендує, стільки грошей і витрачаємо на одного хворого. Водночас військові отримують у чотири рази більше грошей на харчування. Але нам ці гроші ніхто не перераховує, – резюмував він.

Оголосив голодування

Нагадаємо, що бойовий медик оголосив голодування через погане харчування та умови перебування в психлікарні на Одещині. У своїх соціальних мережах він зазначив, що пацієнтів годують їжею, яка більше нагадує клей, а стіни в палатах вкриті цвіллю.

До свого повідомлення він додав відео, на якому показав, який вигляд має їжа та умови його перебування в лікарні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-23 10:51:04