Суспільне мовлення

На Львівщині планують побудувати сміттєспалювальний завод: на якому етапі проєкт

У Великомостівській громаді, поблизу села Боянець, зводитимуть сміттєспалювальний комплекс. Будуватиме його підприємство “Екоіндастріс”. Ідею комплексу почали розробляти у 2019 році. Вже визначили ділянку, а підприємство пройшло експертизу про вплив на довкілля. Про те, коли побудують комплекс та скільки тонн сміття завод зможе спалювати на рік, дізнавалося Суспільне.

Керівник підприємства Михайло Блонський розповідає, увесь комплекс буде охоплювати понад 25 гектарів землі. Окрім того, що там спалюватимуть сміття, будуть й інші складові.

“На північній стороні ділянки будуть безпосередньо збудовані цехи заводу, які будуть займатися переробкою. Далі — південна сторона, там буде зосереджене тепличне господарство, яке буде працювати від теплової енергії заводу. А в західній частині ділянки буде збудовано цех з виробництва бруківки”, — каже Михайло Блонський.

Вже порахували, скільки відходів на рік підприємство зможе спалювати.

“Ми будемо переробляти приблизно 220 тисяч тонн сміття на рік. Якщо говорити про об’єми сміття Львівської області, то це близько 700 тисяч тонн сміття на рік. Ми готові забезпечити своїми послугами всю північну частину Львівської області. Може, і більше. Можливо, і частину Львова”, — зазначає керівник підприємства “Екоіндастріс”.

За його словами, ідею майбутнього комплексу почали розробляти у 2019. Через початок повномасштабного вторгнення довелось зупинити роботу із документами для заводу. Тепер її відновили. Михайло Блонський пояснює, як саме працюватиме завод:

“В нас завод термічної обробки сміття. Сміття потрапляє в котел – в котлі дві камери згорання. В першій камері згорає саме сміття, а в другій камері – згорають відхідні гази, в якій якраз згорають всі небезпечні речовини. Ми акцентували на тому, щоб досягнути справді нульових залишків, і ми їх досягнемо за рахунок того, що в нас буде застосовано інноваційні технології, яких немає ніде. А з залишків сміття ми будемо робити бруківку”.

Михайло Блонський. Суспільне Львів

Коштуватиме проєкт близько 220 мільйонів євро, порахували у підприємстві “Екоіндастріс”. До будівництва планують залучити інвесторів. Степан Куйбіда, керівник обласного департаменту економіки, який супроводжує цей проєкт, каже, що зацікавлення інвесторів до цього проєкту є. Але початок його втілення залежатиме від ситуації в країні.

“Ми не бачимо хороших кейсів, успіху в цьому плані на теренах України. Але ми бачимо досвід Європейського Союзу. На мою суб’єктивну думку, чи розпочнеться реалізація такого комплексу з залученням великих міжнародних донорів в період активної фази ведення бойових дій – скоріше ні, ніж так. Але ми ставимо ставку на День перемоги, той день, коли увага якраз до України посилиться вдесятеро чи, може, навіть у більше разів, коли інвестиційна привабливість буде тут вкрай високою”, — каже Степан Куйбіда.

Попередньо ж у компанії, за словами Михайла Блонського, планують за 8 місяців-рік закінчити проєктування заводу. Процес будівництва триватиме близько двох років.

Читайте також

Завод з переробки відходів у Львові планують відкрити восени 2023 року

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові ухвалили бюджет розвитку на 2023 рік: на що скерували гроші


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин