Суспільне мовлення

У Львові митці створюють скульптури зі зрубаних аварійних дерев

У Львові деревину з аварійних та сухостійних дерев тепер передають скульпторам для виготовлення мистецьких творів. Деревину митцям безкоштовно надає ЛКП “Зелений Львів”, парк “Знесіння” та Стрийський парк. Згодом дерев’яні скульптури будуть прикрашати вулиці Львова.

Як створюють твори мистецтва з сухих аварійних дерев, дізнавалося Суспільне.

Володимир Семків виготовляє скульптури вже десять років. Останнім часом, каже, йому найбільше подобається працювати з деревом.

“Для мене дерево — то такий людський матеріал порівняно з іншими матеріалами, бо воно живе, бо камінь не був живий і метал, а воно було живе, і людина його з собою асоціює. Я намагаюсь використати рани того дерева, щоб підкреслити його силу в тому. Я тільки працюю з пилами, адже я працюю, щоб висловити емоцію, я більше говорю про емоційне, тілесне, то я не вважаю за потрібне акцентувати на деталях”, — розповідає Володимир Семків.

Скульптор Володимир Семків. Суспільне Львів/Ольга Дейнека

Зараз скульптор готується до персональної виставки, яка запланована на вересень у межах “Тижня скульптури”. Чоловік використовує для роботи деревину, яку безкоштовно передали комунальні підприємства.

“Я матиму виставку в Національному музеї і я хочу її зробити з дерева, і так співпало, що місто зробило таку можливість, що я можу попросити, наприклад, в парку, щоб дали мені деревину, і я зможу з неї зробити проєкт, який побачать львів’яни та гості”, — говорить скульптор.

Скульптор Володимир Семків за роботою

Скульптор Володимир Семків за роботою. Суспільне Львів/Ольга Дейнека

Робота Володимира Семківа "Спів"

Робота Володимира Семківа “Спів”. Суспільне Львів/Ольга Дейнека

Львівській скульптор Денис Шиманський також працює з різними матеріалами – керамікою, каменем, металом та деревом. Ініціативу з передачею безплатної аварійної деревини підтримує і вважає дуже корисною.

“Насправді купувати окремо матеріал для того, щоб зробити з нього скульптуру – це трішки дивна історія. Краще використовувати ті матеріали, коли зрізаються дерева, які вже сухостій, або ж у Львові часто буревії і вони ламаються – це хороший матеріал для того, щоб з них зробити скульптуру”, — каже Денис Шиманський.

Митець Денис Шиманський біля скульптури

Митець Денис Шиманський біля скульптури. Суспільне Львів/Ольга Дейнека

Стрийський парк — одне з комунальних підприємств, яке готове безкоштовно передавати аварійні або сухі дерева львівським скульпторам. Після буревіїв там накопичилася деревина. Її використовують для опалення паркової оранжереї, а тепер ще передаватимуть для виготовлення скульптур.

“Насправді її не так багато. Її десь в районі 13 кубометрів різної породи – там є і ясен, і клени, тополі. При буревіях, коли ми мали таке масове падіння дерев, то вибирали деревину, яка би могла пригодитися для подальшого використання. Нам шкода таку деревину різати на дрова і тому ми готові її передавати для потреб міста”, — говорить керівниця Стрийського парку Олена Мазурик.

Деревина

Деревина, яку використовують для скульптур. Суспільне Львів/Ольга Дейнека

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Частину готових скульптур з аварійних дерев львівські митці готові віддати місту для оформлення громадських просторів.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин