Суспільне мовлення

На трьох заблокованих пунктах пропуску в чергах перебувають близько 500 вантажівок — ДПСУ

Речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко поінформував, що станом на ранок, 8 квітня, заблокованими залишаються три пункти пропуску на польсько-українському кордоні. Йдеться про “Ягодин”, “Раву-Руську”, та “Угринів”. В черзі на них перебувають близько 500 вантажівок.

Про це Андрій Демченко розповів в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

За словами речника ДПСУ, фермери не пропускають вантажівки, які слідують з України до Польщі по напрямках “Ягодин” та “Рава-Руська”. Були потуги спробувати їх все ж пропускати, але це не тривало довго. За минулу добу по вищезгаданих напрямках відмічається нульовий показник від Польщі.

“В бік України найменше вантажівок пропускається через “Ягодин”, хоча це найбільший інфраструктурний напрямок, який може задовольнити потребу в перетині кордону великої кількості транспортних засобів. За минулу добу кількість перетинів була на рівні 60 вантажівок”, — сказав Демченко.

Також черги й на розблокованих пунктах пропуску: “Краківець” — близько 900 вантажівок, “Шегині” — близько 800. Проте, за словами пресофіцера ДПСУ, рух на напрямках “залишається інтенсивним”.

Що відомо про протести польських фермерів

6 листопада 2023 року польські перевізники розпочали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску “Краківець-Корчова”, “Ягодин-Дорогуськ” та “Рава-Руська-Гребенне”.

Асоціація “Укравтопром” із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та ЄС.

23 листопада до страйків на кордоні долучилися польські фермери, які протестували на пункті пропуску “Шегині — Медика”.

Польські перевізники 11 грудня припинили страйк на пункті пропуску “Ягодин — Дорогуськ”. Митниця запрацювала у звичному режимі, пропуск вантажівок відновили в обидва боки.

18 грудня польські перевізники знову заблокували рух вантажівок на міжнародному пункті пропуску “Ягодин-Дорогуськ”.

Польські перевізники, які від листопада блокували пункти пропуску на кордоні з Україною, 16 січня досягли угоди щодо “певних умов” з урядом РП та призупинили протест.

9 лютого фермери у Польщі розпочали загальнонаціональний страйк. Акція протесту триватиме щонайменше до 10 березня.

Через декілька днів польські фермери оголосили, що мають намір 20 лютого заблокувати всі пункти пропуску на кордоні з Україною.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

22 лютого прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що польська влада внесе прикордонні переходи з Україною, а також ділянки автомобільних і залізничних доріг до переліку об’єктів критичної інфраструктури. Як сказав тоді Туск, це протягом найближчих годин після ухвалення рішення дозволить прибрати перепони на польсько-українському кордоні для постачань зброї та гуманітарної допомоги.


Джерело: Суспільне мовлення України