Суспільне мовлення

Бактеріальне ураження організму внаслідок вітрянки: у Львові медики врятували 8-річну дівчинку

Львівські хірурги врятували восьмирічну Маргариту, в якої виникли ускладнення внаслідок вітрянки й пневмонії. За даними медиків, права легеня дівчинки була вкрита гноєм, який потрапляв у плевральну порожнину. Маргариту прооперували у дитячій лікарні святого Миколая.

Про це повідомили у пресслужбі Першого ТМО Львова.

Наприкінці грудня 2023 року Маргарита захворіла на вітрянку. За тиждень у дівчинки з’явився кашель і задишка, її госпіталізували до інфекційної лікарні. Медики з’ясували, що через вітряну віспу організм ослаб і Маргарита захворіла на пневмонію.

Коли в дівчинки виникли ускладнення, її направили в дитячу лікарню святого Миколая. Там її дообстежили й виявили, що права легеня Маргарити оповита гноєм, а в органі прогнив утвір, через який гній і повітря потрапляли у плевральну порожнину.

“Плевральна порожнина — це так звана коробка, у якій знаходяться наші легені. Не можна допускати того, щоби туди потрапляло повітря, гній — тим паче. Через те, що в Маргаритки у плевральній порожнині був і гній, і повітря, права легеня вже не могла нормально функціонувати. Орган не стискався і не розправлявся при диханні, як би це мало бути в нормі”, — розповідає завідувач хірургічного відділення лікарні святого Миколая Денис Конопліцький.

Оперувати, за словами лікарів, потрібно було негайно, адже інфекція загрожувала життю дівчинки: “Бактеріальний процес загрожував поширитися на всі інші життєво важливі органи й тоді б вони відмовили, що призвело б до смерті маленької пацієнтки”.

Медики провели мініінвазивне втручання: очистили легеню й плевральну порожнину від гною через три проколи по п’ять міліметрів. Тиск знизився і легеня розправилась. Щоби прогнилий утвір затягнувся, лікарі встановили дренаж, за допомогою якого продовжили відсмоктувати гній і звільняти легеню.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Внаслідок втручання гній повністю вийшов, а утвір затягнувся. У пресслужбі Першого ТМО Львова повідомляють, що легені дівчинки функціонують нормально й вона може повноцінно дихати, тож її виписали з лікарні.


Джерело: Суспільне мовлення України