Суспільне мовлення

“Місто у валізі”: у Львові оцифровують світлини міст зі Сходу України

У львівському Центрі міської історії оцифровують старовинні фотографії львів’ян, які зберігають у медіаархіві. Віднедавна в Центрі реалізовують проєкт “Місто у валізі” — створюють цифрові копії світлин зі зруйнованих міст України.

Про це Суспільному розповіла керівниця медіаархіву Анастасія Холявка.

Проєкт “Місто у валізі” реалізовують спільно з шотландським університетом Сент-Ендрюса. У медіаархіві центру збирають світлини людей зі зруйнованих внаслідок війни міст України. Згодом всі оцифровані фото планують викласти на сайті.

“Намагаємося зібрати й зберегти фотографії, родинні архіви зі зруйнованих міст Сходу України. Багато людей евакуювалися і разом з собою забирали свої сімейні фотографії. Адже це і пам’ять, і ті речі, які показують зв’язок з містом”, — розповідає керівниця медіаархіву Анастасія Холявка.

Анастасія Холявка, 12 лютого 2024. Фото: Ольга Іващук / Суспільне Львів

“Загалом десь 3000 фотографій можемо за місяць оцифрувати, якщо йдеться про паперові фотографії. Якщо йдеться про плівку 35 мм, то близько 5000 кадрів можемо зробити”, — каже архівіст Іван Запорожченко.

Іван Запорожченко, 12 лютого 2024.

Іван Запорожченко, 12 лютого 2024. Фото: Ольга Іващук / Суспільне Львів

У Центрі міської історії оцифровують не лише плівки й паперові світлини, а також слайди, каже Анастасія Холявка.

“Слайди були популярними у 60-х, навіть до 80-90-х років. Це зображення, зняті на позитивну плівку, які можна було переглядати за допомогою спеціальних проєкторів. Саме ця колекція слайдів – це слайди викладача Львівського коледжу Труша. І на них зображено різні природні текстури, які він використовував під час викладання курсів кольорознавства і композиції”, — розповіла Анастасія Холявка.

Світлини й слайди, які оцифровують у Центрі міської історії, 12 лютого 2024.

Світлини й слайди, які оцифровують у Центрі міської історії, 12 лютого 2024. Фото: Ольга Іващук / Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами керівниці медіацентру, крім цифрового архівування там проводять академічні дослідження та освітні проєкти. Охочих оцифрувати старовинні фото та плівки запрошують звертатися до Центру.


Джерело: Суспільне мовлення України