Україна і світ

Мінфін наполягає на збільшенні військового збору замість підвищення ПДВ

Підвищення ПДВ автоматично призведе до зростання цін на основні товари, зокрема, ліки та базові продукти. Для вразливих категорій громадян незначне підвищення цін може стати значним фінансовим тягарем.

Чому в Мінфіні не радять підвищувати ПДВ

У Міністерстві фінансів вважають підвищення військового збору кращим варіантом фінансування зростання оборонних витрат порівняно зі збільшенням податку на додану вартість.

Згідно з поясненням Мінфіну, підвищення ПДВ автоматично призведе до зростання цін на основні товари, зокрема, на ліки та базові продукти, серед яких – хліб, молоко, масло та інші.

Зараз дивляться

Для вразливих категорій українських громадян, наприклад, людей пенсійного віку навіть незначне підвищення цін на продукти може стати значним фінансовим тягарем, наголосили в Мінфіні.

– З одного боку, це легкий в адмініструванні інструмент, який дозволяє отримати додаткові ресурси. З іншого, підвищення ПДВ має наслідки, які будуть негативно впливати на усіх громадян, особливо на вразливі категорії. Серед них – люди пенсійного віку, яких в Україні 10,2 млн, – йдеться у повідомленні.

Там запропонували більш соціально справедливу модель, яка передбачає встановлення військового збору на товари не першої потреби. Серед них – автомобілі, нерухомість і ювелірні вироби.

Водночас автомобілі, які ввозяться благодійними та громадськими організаціями, які збираються передати на користь ЗСУ, не оподатковуватимуться військовим збором, оскільки не реєструються в Сервісних центрах МВС.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-26 21:12:05