Суспільне мовлення

Львівський центр “Незламні матусі” номінували на архітектурну премію ЄС

Центр матері та дитини “Незламні матусі”, що у Львові, номінували на архітектурну премію ЄС імені Міса ван дер Рое. Її вручають за найкращі проєкти в галузі сучасної архітектури. Загалом серед номінантів є 11 проєктів з України, зокрема три зі Львова.

Про це Суспільному повідомив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

У центрі матері та дитини “Незламні матусі” живуть вагітні і жінки з дітьми, які через війну були вимушені покинути свої домівки. Комплекс спроєктував архітектор Тарас Сулик з командою. Зараз цей проєкт номіновано на архітектурну премію ЄС.

“Цей конкурс є досить популярним в Європі. І саме “Mies van der Rohe Award” — ця нагорода є досить значущою для молодих архітекторів і навіть для компаній, які вже давно працюють на ринку, тому ми були приємно здивовані. Бути в числі номінантів —це вже велике досягнення, але найбільш приємно, що соціальний проєкт поданий на конкурс “Mies van der Rohe Award”. Добре таким проєктом привертати увагу до України, до ситуації, яка є в Україні”, — говорить Тарас Сулик.

Центр “Незламні матусі” облаштували, використовуючи екологічні і безпечні матеріали. Суспільне Львів

Центр відкрили у липні минулого року. Його будівництво тривало три місяці.

“Для нас, для архітекторів, було важливо добитися хоча б частково ефекту дому для людей, які втратили свій справжній дім. Ми хотіли передати оцю атмосферу затишку. Ми зосередилися на двох матеріалах — метал і дерево. Метал — для зовнішньої оболонки, дерево — для середини, для підсилення контрасту зовнішньої холодної оболонки як місця, де можна сховатися, і середини дерев’яної як місця, де можна отримати якийсь спогад або асоціацію з домом. Це пояснює вибір матеріалів”, — каже співзасновник архітектурного бюро.

Зараз у центрі “Незламні матусі” живе 11 жінок і 28 дітей, розповідає адміністраторка центру Ольга Паробейко-Столярук.

“Всі жінки тут є евакуйовані. Це Схід України – Луганська, Донецька область. Багато жінок, які були тут, поїхали далі за кордон. В нас є два корпуси – це є віддзеркалення, вони ідентичні один до одного. Тут дуже гарна і корисна територія для матусь. Тут є тихо і затишно, великий простір є і для немовлят, і для вагітних мам. Тут все екологічно чисте”, — говорить Ольга Паробейко-Столярчук.

Дитяча зона для ігор

Дитяча зона для ігор. Суспільне Львів

Кухня у центрі для вагітних переселенок

Кухня у центрі для вагітних переселенок. Суспільне Львів

За словами головного архітектора Львова Антона Коломєйцева, на цю премію від Львова номіновані три об’єкти і важливо, що серед них є соціальний проєкт.

“Це найпрестижніша архітектурна премія в європейському ареалі. Подивимося, яке місце вдасться зайняти. Ми віримо в перемогу, але сама номінація на цю премію — це вже є перемога. Ми дуже раді”, — додає чоловік.

Центр номінували на міжнародну премію

Центр номінували на міжнародну премію. Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Комплекс “Незламні матусі” реалізували за фінансової підтримки Товариства Червоного Хреста України.


Джерело: Суспільне мовлення України