Суспільне мовлення

Львівські прикордонники стали донорами крові

Львівський прикордонний загін протягом двох днів проводить акцію “Моя кров рятує”. До банку крові сьогодні, 22 лютого, прийшли близько 60 прикордонників. Серед них чоловіки, які брали участь у бойових діях, обороні Маріуполя та колишні військовополонені.

Про акцію у коментарі Суспільному розповів її організатор Анатолій Нагірний.

У 2023 році львівські прикордонники, за словами Анатолія Нагірного, провели п’ять таких акцій. Цього року — вперше.

Тарас Татарин — старший офіцер. На початку повномасштабного вторгнення виконував бойові завдання на Лиманському та Харківському напрямках. Дев’ять місяців був у полоні. 8 січня 2023 року його обміняли. Зараз чоловік продовжує службу у Львівському прикордонному загоні та періодично здає кров.

“Це не вперше. Чому пішов здавати, тому що потрібна кров для поранених хлопців. І до цього потрібно долучати якнайбільше людей”, — каже офіцер.

Ігор Жміда кров здає вже вдесяте. Після закінчення навчання він захищав Україну, періодично виїжджав на посилення підрозділів.

“На ряду з постачанням зброї, боєприпасів та гуманітарної допомоги, здавання донорської крові є не менш важливою річчю, тому що це найменше і найпростіше, що ми можемо зробити для хлопців, які в цей час боронять наші східні рубежі. Кожна краплина рятує життя”, — зазначає прикордонник.

Упродовж двох днів, планують здати кров близько ста прикордонників.

Прикордонники, які стали донорами крові. Фото: Суспільне Львів

“Кожен свідомий громадянин, кожен військовослужбовець, які перебувають в тилових районах, кожен може прийняти участь в подібних акціях, тому ми також закликаємо наших побратимів, наших колег, з підрозділів держприкордонслужби, з підрозділів нацгвардії, з ЗСУ подібну акцію підхопити”, — закликає організатор акції Анатолій Нагірний.

У банку крові з початком повномасштабного вторгнення РФ збільшилась кількість охочих стати донорами, розповідає завідувачка відділення заготівлі крові Ірина Одноріг.

“Потреба в крові є і для військових, і для цивільних. Ми допомагаємо нашим хлопцям, воїнам, також є багато переселенців. Найбільшою проблемою залишаються групи крові резус мінус. Але нам потрібні всі групи, тому що вони (запаси крові — ред.) вичерпуються, але в основному резус мінус”, — розповіла медикиня.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

В середньому за день, за словами Ірини Одноріг, збирають близько 30-ти літрів крові.


Джерело: Суспільне мовлення України