Україна і світ

Gripen – Швецію попросили призупинити постачання Україні винищувачів

Кілька держав попросили Швецію не квапитися із постачанням Україні літаків-винищувачів JAS 39 Gripen, бо Україна зосереджена на впровадженні літаків F-16.

Про це сказав міністр оборони Швеції Поль Йонсон, якого цитує видання Aftonbladet.

Швецію попросили не квапити з постачання Gripen Україні

За словами міністра оборони, інші країни з коаліції протиповітряної оборони попросили Швецію зачекати з поставкою системи Gripen.

Зараз дивляться

Він каже, що передача шведських Gripen не відповідає тому, як коаліція дивиться на впровадження двох систем F-16 та Gripen одночасно.

— Ми жодним чином не виключаємо, що в майбутньому це (постачання Gripen, – Ред.) може стати актуальним, але зараз у центрі уваги української сторони — реалізація програми F-16, — сказав Йонсон.

Бельгія, Нідерланди, Данія та Норвегія пообіцяли надати Україні винищувачі F-16. Очікується, що перші літаки будуть поставлені вже у 2024 році.

У грудні 2023 року речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявляв, що українські пілоти вже тестували шведські літаки Gripen.

Голова шведського МЗС Тобіас Більстрем у січні сказав, що Стокгольм не відкидає сценарій передання винищувачів Gripen Україні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-28 15:44:38