Україна і світ

У Києві вперше в Україні лікування лімфоми провели за Стенфордським методом – пацієнт у ремісії

Фахівці київського Охматдиту вперше в Україні застосували Стенфордську технологію лікування лімфоми для порятунку дорослого пацієнта.

Боротьба з хворобою

З лімфомою Ходжкіна 39-річний Віталій боровся з 2015 року. Він отримав чимало курсів хіміотерапії та радіотерапії, зокрема у відомій німецькій клініці Шаріте, але онкохвороба все одно поверталась.

Після другого рецидиву на початку 2023 року він звернувся до фахівців київського Охматдиту.

Що таке Стендфордська методика

Для підготовки Віталія до трансплантації кісткового мозку лікарі вперше в Україні застосували тотальне лімфоїдне опромінювання, розроблене у Стенфорді.

Специфіка цієї технології полягає в опроміненні лише лімфатичних вузлів, що мінімізує токсичний ефект та завдає меншої шкоди іншим органам.

За словами завідувача відділення трансплантації кісткового мозку Олександра Лисиці, метод показав 60% довгострокової виживаності у пацієнтів з рефрактерними формами лімфом.

Cтадія ремісії

За підтримки колег зі Стенфорду з квітня 2022 року технологію впровадили в київській лікарні для проведення трансплантацій дорослим.

Одним з них став Віталій. Після успішної трансплантації гемопоетичних донорських клітин його рідної сестри та завершення курса лікування пацієнт вже виписаний додому.

– Ми були приємно вражені якістю медичних послуг, які нічим не відрізнялися від клініки Шаріте, – поділилась своїми враженнями дружина Віталія.

На сьогодні її чоловік вже на стадії комплексної ремісії – відновлення триває.

Джерело і фото: НДСЛ Охматдит

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-05 12:40:04