Україна і світ

Орбан приїхав у Москву на зустріч із Путіним – реакція керівництва ЄС

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у п’ятницю, 5 липня, прибув з візитом до Москви, де в нього запланована зустріч із російським диктатором Володимиром Путіним.

Про це повідомив речник угорського глави уряду Берталан Хаваші, якого цитує місцеве видання Index.

Візит Орбана до Москви

— Прем’єр-міністр Віктор Орбан прибув до Москви в межах своєї мирної місії. Він зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним, – заявив речник.

Також підтвердження візиту розміщено в офіційному акаунті Орбана у соціальній мережі X.

Зараз дивляться

У повідомленні його поїздку названо “миротворчою місією, що триває”. Там зазначається: Друга зупинка Москва.

2 липня Орбан перебував з візитом у Києві, де зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським. Політики провели переговори, а на брифінгу сказали, що зустріч стала важливим кроком для вирішення проблем, накопичених протягом тривалого часу.

Відомо, що під час зустрічі Орбан закликав Зеленського розглянути можливість припинення вогню для швидшого закінчення війни, яку розв’язала Росія проти України.

Реакція ЄС на візит Орбана у Росію

Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що візит Орбана до Москви відбувається винятково в межах двосторонніх відносин між Угорщиною та РФ, а не головування у Раді ЄС. Про це йдеться в його офіційній заяві.

Зазначається, що головування Будапешта в Раді ЄС на ротаційній основі до 31 грудня 2024 року не передбачає жодного зовнішнього представництва ЄС, за яке відповідає президент Євроради на рівні глави держави або уряду, а також високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки на рівні міністрів.

Він наголосив, що прем’єр-міністр Орбан не отримав жодного мандата від Ради ЄС на візит до Москви.

— Позиція ЄС щодо загарбницької війни РФ проти України відображена у багатьох висновках Євроради. Ця позиція виключає офіційні контакти між ЄС та Путіним. Таким чином, прем’єр-міністр Угорщини не представляє ЄС у жодній формі, – заявив Боррель.

Боррель також нагадав, що Путіну висунуто звинувачення Міжнародним кримінальним судом і видано ордер на арешт за його роль у примусовій депортації дітей з України до Росії.

Очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, коментуючи візит Орбана до Москви, підкреслила, що умиротворення не зупинить Путіна.

— Тільки єдність і рішучість прокладуть шлях до всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні, – написала вона у соцмережі X.

Напередодні голова Євроради Шарль Мішель негативно відгукнувся на наміри прем’єра Угорщини поїхати до Москви на переговори.

За словами політика, Угорщина, яка зараз головує у Єврораді, не має мандату на взаємодію із політичним керівництвом Росії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-05 13:48:06