Україна і світ

Допомагав окупантам в Криму та Бердянську: справу нардепа Пономарьова скерували до суду

До суду  скеровано обвинувальний акт щодо народного депутата VII, VIII, IX скликань від забороненої партії Опозиційна платформа – за життя Олександра Пономарьова.

Про це повідомили в пресцентрі Офісу генпрокурора та Державного бюро розслідувань, хоч і не уточнили ім’я та прізвище нардепа. На те, що йдеться саме про Пономарьова, вказують обставини справи.

Справа нардепа Пономарьова про держзраду

Колишній парламентар обвинувачується у держзраді та колабораціонізмі (ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1) КК України.

Зараз дивляться

Згідно із матеріалами слідства, в перший день повномасштабного вторгнення РФ, у лютому 2022 року, Пономарьов виїхав з Києва до Бердянська, що на Запоріжжі, де перейшов на бік ворога. У окупованому Бердянську нардеп почав відновлювати роботу підконтрольних йому підприємств, а також допомагав армії РФ в окупації міста.

Як вказують правоохоронці, що проводили розслідування, пов’язані із Пономарьовим підприємства в окупованих Бердянську та Криму збували продукцію підприємствам з Росії. Крім того, на них виготовлялась зброя та бронетехніка, яку замовляв оборонно-промисловий комплекс РФ.

Крім того, бізнес нардепа допомагав ворогу із ремонтом та будівництвом автодоріг на замовлення так званої Служби автомобільних доріг Республіки Крим, що належить окупаційній владі РФ.

Паралельно із цим, поки нардеп залишався на окупованій території, він мав зустрічі із представниками держави-терориста Росії, її армії та гауляйтерами.

Як вказують у ДБР, згодом Пономарьов вступив в комерційну суперечку із російськими окупантами, через що повернувся до Києва, звідки координував діяльність перереєстрованих на тимчасово окупованій території Запорізької області підприємств.

Затримано Пономарьова було у липні 2023 року, коли СБУ і ДБР викрили нардепа у співпраці з РФ. Йому повідомили про підозру у державній зраді. Під час обшуку у депутата були знайдені листування із працівниками ФСБ у телефоні, коли той перебував в окупованому Бердянську.

Фото: ОПЗЖ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-15 20:01:08