Україна і світ

Польща, Німеччина, Чехія та інші країни: як українці відзначатимуть День Незалежності у світі

Фото: Getty Images

Українці у світі організовують різні заходи до Дня Незалежності: фестивалі, пікніки, концерти, благодійний марафон, акції підтримки України.

Нині за кордоном через повномасштабне вторгнення перебуває майже 6 млн українців, які прагнуть відсвяткувати День незалежності у країнах прихистку.

Проєкт об’єднання українців за кордоном I’m Ukrainian mobile app зібрав ключові події на День Незалежності України.

Зараз дивляться

Програма заходів на День Незалежності 2024

– Українці збираються на масштабні святкування у більшості великих міст у всьому світі, але й також організовують камерні зустрічі у містечках та селах, де б вони не перебували. Святкуватимуть навіть на Ніагарському водоспаді. Цінним є й те, що, крім урочистостей і нагадування світу про те, що Україна надалі бореться за свою незалежність, в цей день організовують акції допомоги, збирають донати на потреби ЗСУ, плетуть сітки чи збирають на дрони.

Примітно, що українці організовують майже в кожному місті майстер-класи з традиційних ремесел і дитячі свята, що допомагає зберігати їм свою українськість за кордоном, – розповіла керівниця проєкту Юлія Токар.

У всьому світі в День Незалежності українці створять ланцюг єдності – TheFreeWorldGatherin.

Організатори акції пропонують 24 серпня о 19:00 за місцевим часом прийти на обране місце і взятися за руки з тими, хто поруч. Треба відмітити своє місце на карті, а побачивши цю позначку однодумці можуть приєднатися до ланцюга.

Як українці відзначатимуть День Незалежності у Польщі

Варшава

Один з наймасштабніших заходів на День незалежності відбудеться у Варшаві. Ми разом – це гасло цьогорічного свята. Під час заходу вручать Stand With Ukraine Awards – премію українського громадянського суспільства полякам, які підтримують українців у боротьбі проти ворога.

На сцені виступлять польсько-український гурт DagaDana та переможниця Євробачення-2016 Джамала. Також будуть відомі польські та українські актори, які прочитають фрагменти антології Війна 2022.

Минулого року у святкуванні Дня Незалежності у Варшаві взяли участь 30 тис. людей.

Де та коли: 24 серпня о 17:30, Plac Zamkowy.

Гданськ

У Гданську протягом двох днів, 24 і 25 серпня, українці зможуть відвідати Міжкультурний родинний фестиваль Dom/Дім з творчими майстер-класами, концертом наживо, показом фільму Мавка. Лісова пісня, літературними зустрічами, ярмарком рукоділля, послуг, інтеграційним грілем.

Вроцлав

У Вроцлаві 23 серпня, на День Державного прапора України, синьо-жовтий стяг розгорнуть на найвищій вершині Нижньосілезького воєводства – горі Снежка.

Краків

У Кракові на День Незалежності відбудеться марш Україна – безпека Європи.

Також благодійні концерти, ярмарки, божественні літургії та марші проведуть у Щецині, Любліні, Кошаліні та інших містах Польщі.

Німеччина

У Німеччині, де нині проживає найбільша громада українців в Європі, головні події до Дня Незалежності відбудуться у Берліні.

У німецькій столиці відбудеться одразу кілька заходів. Українців запрошують сплести маскувальну сітку та взяти участь у демонстрації біля Бранденбурзьких воріт.

Учасники слухатимуть українських DJ-ів та голосно виголошуватимуть вимоги підтримки України. Так у Берліні хочуть продемонструвати, що українці знають ціну незалежності, і за незалежність треба боротися.

Де та коли: 24 серпня о 16:00-21:00, Бранденбурзькі ворота, Platz des 18.März.

Також українці організовують інтерактивне святкування Дня незалежності для дітей в Берліні. А 25 серпня у центрі Берліну проведуть Ярмарок української культури.

Святкування відбудуться у Дюссельдорфі, Гамбурзі, Кельні, Лейпцигу, Дортмунді та інших містах Німеччини.

Чехія

У Празі 24 серпня українці проведуть ярмарок, а також на свій благодійний концерт у ROCK OPERA PRAHA запрошує Ірина Федишин.

Святкування відбудуться також у Брно, Літомишлі, Ліберці.

Велика Британія

У Лондоні українці запрошують на ярмарок 25 серпня з шашликами, варениками та бограчем на вогні, а також з кулінарними майстер-класами для дітей.

Ходою та мітингами, спільними барбекю, і майстер-класами відзначатимуть українці свято незалежності в інших містах Британії.

Наприклад, 25 серпня в Солтберн-бай-зе-Сі відбудеться ярмарок та фестиваль Зроби крок в Україну в Солтбернському крикетному клубі.

Нідерланди

Втретє поспіль платформа для українського мистецтва та культури у Нідерландах VATAHA організовуватиме щорічний Run for Ukraine, щоб вшанувати пам’ять воїнів, які віддали життя у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Run for Ukraine у Гаазі є частиною забігу Шаную воїнів, біжу за героїв України – щорічної патріотичної традиції вшанування пам’яті воїнів, які загинули під час російсько-української війни.

Австрія

У Відні на концерт-мітинг запрошують вшанувати героїв України. Також в цей день відбудеться 33-тя хода незалежності.

Франція

У кількох містах Франції (Тулузі, Ліоні та Ніцці) відбудеться хода на День Незалежності.

У Парижі репрезентативний Комітет українців Франції – CRCUF спільно з Посольством України у Франції запрошують на літургію та молебень в Соборі святого Володимира Великого в Парижі.

Канада

У Монреалі Комітет Допомоги Україні проведе відзначення Дня Незалежності в Криївці.

У програмі вечора – розповідь членів Комітету про подорож в Україну та свої враження, вікторина та розіграші.

У Торонто Конґрес Українців Канади запрошує на відзначення 33-ї річниці Незалежності України на урочистий концерт і ярмарок.

В Оттаві відбудеться пікнік з нагоди Дня Незалежності. Українці заохочують приносити улюблені страви для смачного обіду разом.

Буде українська музика, танці, ігри, активності для всіх вікових груп, а також знайомства з українцями в Оттаві та можливість знайти нових друзів.

Заходи відбудуться і в інших містах Канади – Віндзорі, Калгарі, Брамптоні та Садбері.

США

У Вашингтоні відбудеться мітинг за участю спікерів та інтермедія українських пісень. Після цього українців пройдуть маршем від Білого дому до Меморіалу Тараса Шевченка, який завершиться концертом.

День Незалежності України відзначать і на Ніагарському водоспаді. Українців закликають брати прапори України, плакати з закликами підтримки та одягати вишиванки.

Де та коли: зустріч у Terrapin point на Goat Island, 24 серпня, початок о 19:00.

У Сакраменто у Каліфорнії проведуть вечір з українською музикою, смачною їжею та заходами для всієї спільноти.

В інших містах США українці відзначатимуть свято культурними парадами. Також заходи відбуватимуться в Орландо, Індіанаполісі, Сакраменто і Санта Круз.

Австралія

У Сіднеї запрошують стати учасником грандіозного заходу, присвяченого незламному духу та багатогранній культурній спадщині України.

Планується виступ Руслани Данилкіної від SUPERHUMANS. Незламна Руся у свій 21 рік стала ветераном та символом непереможності Украіни.

Крім цього, відбудеться дискусія щодо відбудови України та ролі Австралії, куди запросять австралійських експертів. Також заплановано концерт Христини Соловій.

Де та коли: Sydney Town Hall, 24 серпня, 16:00-18:00.

В Українському домі міста Джилонг покажуть унікальний тризуб ручної роботи. Також заходи на підтримку України відбудуться у Мельбурні та Есендоні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Святкування Дня Незалежності відбудеться в інших країнах Європи та світу. Багато заходів організовано в країнах Балтії, Ізраїлі, Швеції, Швейцарії.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-21 00:56:15