Україна і світ

Нові виклики з боку Китаю, РФ та КНДР: Байден затвердив секретну ядерну стратегію США

Фото: Getty Images

У березні президент США Джо Байден підписав таємну ядерну стратегію, яка передбачає заходи для стримування Китаю від розширення його ядерного арсеналу.

Про це пише у публікації The New York Times.

Як зазначає видання, у стратегії під назвою “Керівництво з використання ядерної зброї” йдеться, що протягом наступного десятиліття запаси ядерної зброї КНР конкуруватимуть за обсягами й різноманітністю з американськими.

Зараз дивляться

Таємна ядерна стратегія США

Метою стратегії є підготовка США до можливих скоординованих ядерних викликів з боку Китаю, РФ та КНДР. Зазначається, що з часів президентства Гаррі Трумена ця ядерна стратегія була в переважній більшості зосереджена на арсеналі Кремля.

Нові директиви Байдена свідчать про те, як швидко це змінюється. Китай згадувався в останньому ядерному керівництві, виданому наприкінці правління адміністрації Дональда Трампа.

Стратегія Байдена посилює фокус на зростанні ядерних амбіцій китайського лідера Сі Цзіньпіна, щоб відобразити оцінки Пентагону, що ядерні сили Китаю збільшаться до 1000 до 2030 року і 1500 до 2035 року – приблизно до тих чисел, які зараз розгорнуті Сполученими Штатами і Росією.

Документ оновлюється кожні чотири роки і є настільки засекреченийм що не має електронних копій. Є лише невелика кількість друкованих примірників, розповсюджених серед кількох посадовців з нацбезпеки й командування Пентагону.

Проте, пише видання NYT, у нещодавніх виступах двом високопосадовцям адміністрації було дозволено натякнути на цей документ. Згодом, до того, як Байден залишить посаду президента, детальніше несекретне повідомлення буде надіслано до Конгресу.

– Нинішня адміністрація, як і чотири адміністрації до неї, видала Огляд ядерної політики і Керівництво з планування застосування ядерної зброї, – цитує видання речника Ради національної безпеки США Шона Саветта.

За його словами, хоча конкретний текст керівництва засекречено, його існування жодним чином не є таємницею. Речник зауважив, що “керівництво, схвалене на початку цього року, не є відповіддю на якусь одну організацію, країну або загрозу”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-21 09:58:14