Україна і світ

У десятки разів більша за Сонце: астрономи дослідили рідкісну Полярну зірку


Учені дізналися більше інформації про Полярну зірку – її розміри та наявність плям. Це космічний об’єкт, який змінює свої розміри та яскравість.

Астрономи дослідили рідкісну Полярну зірку

Так, вивченням займалися дослідники з Центру астрономії високої кутової роздільної здатності (CHARA) Університету штату Джорджія. Не секрет, що Полярна зірка належить до типу зірок, відомих як змінні цефеїди. Завдяки вивченню яскравості космічного тіла, вчені можуть виміряти відстань до галактик і швидкість розширення Всесвіту.

За допомогою шести телескопів вони склали карту орбіти космічного тіла, близького до Полярної зірки. Менша зірка робить повний оберт навколо Полярної за 30 років.

Зараз дивляться

Результати спостережень показали, що Полярна зірка має масу п’яти наших Сонць, і в 46 разів більша за наше світило. Телескопи також показали перший в історії детальний знімок зірки – це дає нам перше уявлення про те, який вигляд має поверхня цефеїди.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, найближче до нас джерело енергії також має секрети і загадки – у серпні вчені виявили рекордну активність Сонця за останні 20 років. На поверхні зірки утворилося понад 300 плям – подібні показники аномальні для цієї фази Сонця.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-21 10:04:15