Україна і світ

Ціни на АЗС у червні 2024: чи буде зростання цін на пальне

Червень приносить в Україну спеку, і зі зміною сезону приходять і оновлені ціни на АЗС, адже багато хто з нас їде на дачу, а аграрники щосили працюють на полі.

Аналітик консалтингової компанії Нафторинок Олександр Сіренко спрогнозував зміни в ціні на пальне в червні 2024 року.

Що буде з цінами на пальне

– Вартість нафти зараз у проміжку $83-84 за барель – це дає надію, що гуртові ціни на дизель і бензин не підніматимуться, якщо не втрутиться другий фактор – курс гривні до валют. Євро сягнув свого рекорду – це не гарна новина для споживачів пального, – зазначає Олександр.

Експерт додав, що третій фактор, який впливає на ціну – це попит. В Україні спостерігається достатня кількість нафтопродуктів, це стосується бензину, газу й дизеля. Останнього на АЗС у надлишку.

Зараз дивляться

– Пропозицій по дизелю більше, ніж попит і споживання – це тисне на ціну незалежно від поточних котирувань і курсу. Оптовики пропонують близько 40 грн за літр, а на заправках продають від 50 до 56 грн/л., – заявив Олександр.

Ціни на бензин, дизель і газ у червні 2024

Ціни на АЗС можуть піти донизу з огляду на лояльні пропозиції в гурті та зменшення продажів на заправках, попри період очікуваного більшого споживання.

– Роздрібні продавці пального відзначають вплив законів про мобілізацію – чоловіки стали менше їздити. На червень буде боротьба за покупця серед АЗС, і вона відбуватиметься ціною. З кінця травня дизель може подешевшати на 3-4 грн/л. Бензин також може подешевшати, але на 1-2 грн за літр, – вважає Олександр.

Щодо газу, то, за слова аналітика, він помітно дешевшав протягом травня – поки що падіння ціни призупиниться, і в червні ціна впаде не більше ніж на 1 грн за літр. Пропозиції на цей вид пального в Україні більші, ніж споживання.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-21 15:23:57